123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Alkaliniteit zwembad verhogen of verlagen?

Alkaliniteit zwembad verhogen of verlagen?

Alkaliniteit zwembad verhogen of verlagen?


De totale alkaliniteit (TA) van het zwembadwater zegt iets over de concentratie van carbonaten en bicarbonaten (zouten van koolzuur) die er in het water te vinden is. Dit heeft dus te maken met de vraag of de carbonaathardheid goed is. Het water moet namelijk een bepaalde hoeveelheid carbonaten bevatten, omdat dit de chemische verbindingen zijn die de pH-waarde (of de zuurtegraad) van het water beschermen en in stand houden.

Het is daarom belangrijk dat het zwembadwater altijd een goede totale alkaliniteit (of TA-waarde) heeft, omdat het anders zeer moeilijk is om voor een stabiele pH-waarde te gaan. Is de TA-waarde niet goed, dan kan dit ervoor zorgen dat weersinvloeden of het gebruik van chemicaliën de pH-waarde voortdurend uit balans brengen. Zo kan deze waarde dus veel meer fluctueren dan nodig is.

Omdat de pH-waarde weer invloed heeft op de chloorwaarde van het water is het zeer belangrijk om dit allemaal goed in de gaten te houden. De alkaliniteit is dus eigenlijk de fundering van de rest van het zwembadonderhoud en mag zeker niet vergeten worden. Stel dus eerst de alkaliniteit bij, voordat u de pH-waarde en vervolgens de chloorwaarde gaat corrigeren.

De ideale TA-waarde ligt tussen 100 en 150 p.p.m. Dit betekent dat er sprake mag zijn van 100 tot 150 milligram carbonaten per liter water. U kunt de TA-waarde meten met een goede zwembadtester. Let wel dat niet alle testmiddelen ook geschikt zijn voor het meten van deze waarde, dus houd hier goed rekening mee tijdens het uitkiezen van de geschikte tester. We raden u aan om deze waarde minstens één keer per week te testen.

Alkaliniteit zwembadwater te hoog?

Het komt niet vaak voor dat de TA-waarde van het water te hoog is. Als dit wel het geval is wordt deze waarde bovendien vanzelf gecorrigeerd als u gebruikmaakt van het bad. Zo heeft u voor het corrigeren van deze waarde geen extra onderhoudsproducten nodig.

Alkaliniteit zwembadwater te laag?

Het komt vaker voor dat de TA-waarde van het zwembadwater te laag is en dus onder de 100 p.p.m. gezakt is. Het is dan belangrijk om de alkaliniteit te verhogen, het liefst voordat u andere onderhoudsproducten (zoals pH-waarde verhogers of desinfectiemiddelen) gaat toevoegen.

Om de TA-waarde te verhogen kunt u gebruikmaken van een TA-waarde verhoger. Houd hierbij de volgende richtlijn aan: per 10.000 liter water kunt u 150 gram TA-waarde verhoger gebruiken om de TA-waarde met 10 p.p.m. te verhogen.

Let er verder op dat u per keer maar maximaal 300 gram TA-poeder per 10.000 liter kunt toevoegen. Heeft u dus meer TA-waarde verhoger nodig, verspreid dit dan over meerdere behandelingen. Zorg er tot slot ook voor dat u de TA-waarde verhoger altijd eerst oplost in een emmer water of zwembadwater, om het vervolgens gelijkmatig over het wateroppervlak te verspreiden. Als u het direct toevoegt bereikt u niet het juiste effect.

In deze tekst heeft u alles gelezen over het belang van de juiste totale alkaliniteit in het zwembadwater en de manier waarop deze waarde te verhogen of te verlagen is. Heeft u behoefte aan meer informatie of heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Alkaliniteit zwembad verhogen of verlagen: FAQ

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij een te hoge alkaliniteit van het zwembadwater?

Een te hoge alkaliniteit, ofwel een te hoge TA-waarde, komt zelden voor. Dit komt omdat de natuurlijke omstandigheden er doorgaans voor zorgen dat dit niet gebeurd. Is het toch zo dat de TA-waarde hoger dan 150 p.p.m is, dan is de kans groot dat dit vanzelf door het verstrijken van de tijd herstelt. U heeft dus geen middelen nodig om hier iets aan te doen.

Wat te doen bij een te lage alkaliniteit van het zwembadwater?

Het komt weleens voor dat de TA-waarde, de alkaliniteit, onder de 100 p.p.m. zakt. In dit geval kunt u gebruikmaken van een TA-waarde verhoger om deze weer op peil te brengen. Het is goed om te weten dat u maar 300 gram TA-poeder per 10.000 liter kunt toevoegen. Wanneer er een rigoureuzere behandeling nodig is, is het wel mogelijk deze te herhalen.

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant: