Wilt u uw handen tijdens klusjes in huis of professionele werkzaamheden beschermen? Op de pagina vindt u hiervoor verschillende soorten handschoenen, van wegwerphandschoenen tot werkhandschoenen. Wegwerphandschoenen komen van pas in situaties waarbij de gebruiker vaak van handschoen moet wisselen, zoals in de gezondheidzorg of de voedselindustrie. Er is dan onder andere de keuze uit latex handschoenen en nitril handschoenen. Bij huishoudelijke klusjes of het werken in de tuin heeft u huishoudhandschoenen nodig. En ook voor professioneel gebruik vindt u bij ons een ruim assortiment aan werkhandschoenen, die geschikt zijn voor verschillende toepassingen.
Elke situatie vraagt om een ander soort handschoen en bescherming, en daarom zijn er ook veel verschillende handschoenen verkrijgbaar. Het is heel belangrijk dat u de beste handschoen kiest bij een bepaalde situatie; er is altijd wel een juiste soort werkhandschoenen, wegwerphandschoenen of huishoudhandschoenen beschikbaar. Lees snel verder om te zien waar u bij deze keuze allemaal rekening mee moet houden.
Wegwerphandschoenen van latex, nitril, soft nitril of vinyl
Wegwerphandschoenen zijn geschikt voor eenmalig gebruik en worden gemaakt van verschillende materialen. De verschillen tussen deze materialen hebben we hier voor u op een rijtje gezet:
- Latex handschoenen: Latex handschoenen worden gemaakt van natuurlijk rubber. Dit is zeer elastisch materiaal, waardoor de rubberen handschoenen een goede pasvorm hebben, voldoende tastgevoeligheid bieden en zorgen voor een comfortabele ervaring. De handschoenen zijn echter niet geschikt voor mensen met een latex-allergie en kunnen ook niet gebruikt worden in combinatie met olie en vet. Ze bieden wel een goede bescherming tegen de overdracht van bacteriën en virussen en zijn bestand tegen hoge temperaturen.
- Nitril handschoenen: Nitril handschoenen worden gemaakt van synthetisch rubber. Ze zijn over het algemeen sterker dan latex handschoenen en bovendien bestand tegen olie, vet en bepaalde chemicaliën. Omdat ze gemaakt zijn van steviger materiaal dan bijvoorbeeld latex zijn ze weliswaar sterker en beter bestendig tegen scheuren, maar ook minder elastisch en dus iets minder comfortabel.
- Soft nitril handschoenen: Soft nitril handschoenen lijken op nitril handschoenen en zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Hoewel de twee soorten kwalitatief dus gelijkwaardig zijn, zijn de soft nitril handschoenen lichter en flexibeler. Hierdoor zijn ze dunner en kwetsbaarder dan gewone nitril handschoenen, maar bieden ze wel een hogere tastgevoeligheid. Voor precisiewerk zijn soft nitril handschoenen dus meer aan te raden.
- Vinyl handschoenen: Vinyl handschoenen zijn gemaakt van zacht materiaal en zijn vooral geschikt voor situaties waarin er vaak van handschoen gewisseld moet worden. Ze zijn namelijk iets minder sterk dan latex of (soft-)nitril handschoenen. Wel kunt u ze zeer eenvoudig aan- en uittrekken en bieden ze een hoog gebruikscomfort.
Mensen met een latex-allergie kunnen kiezen tussen soft nitril handschoenen, nitril handschoenen en vinyl handschoenen. Het gebruik van latex handschoenen raden wij ze ten zeerste af.
Bij het uitkiezen van wegwerphandschoenen is het tevens belangrijk om te letten op de vraag of een handschoen gepoederd of ongepoederd is. Aan een gepoederde handschoen is maiszetmeel toegevoegd. Hierdoor kunt u de handschoen makkelijker aan- en uittrekken. Ook zorgt de toevoeging van het meel ervoor dat vocht en zweet beter opgenomen worden. Hierdoor wordt het dragen van een gepoederde handschoen over het algemeen als meer comfortabel ervaren.
U vindt de wegwerphandschoenen daarnaast in veel verschillende kleuren en deze kleuren hebben weer verschillende functies. Zo zijn wegwerphandschoenen in de voedselindustrie vaak blauw, zodat ze makkelijk herkenbaar zijn als ze per ongeluk kapotgaan en tussen het eten terechtkomen. Het gebruiken van verschillende kleuren biedt bovendien de mogelijkheid om kleurcodering toe te passen en het risico op kruisbesmetting te verminderen.
Werkhandschoenen voor verschillende toepassingen
Werkhandschoenen zijn geschikt voor meermalig gebruik en komen van pas bij het uitvoeren van verschillende werkzaamheden. De handschoenen zijn er zowel om de handen te beschermen als om meer comfort te bieden. In onze webshop vindt u verschillende, kwalitatief goede werkhandschoenen voor de volgende toepassingen:
- Huidhoudhandschoenen: Handig voor gebruik in en om het huis, tijdens bijvoorbeeld tuinieren, het huidhouden of klussen. Hiermee worden bacteriën niet overgedragen en komen er geen schadelijke middelen op de handen terecht.
- Algemene werkhandschoenen: Geschikt voor zowel professioneel als huishoudelijk gebruik, voor allerlei soorten klussen, bijvoorbeeld met olie of andere vloeistoffen.
- Snijbestendige handschoenen: Deze handschoenen zijn zo ontworpen dat ze een betere snijweerstand hebben, waardoor ze een effectieve bescherming bieden tegen snij- of schaafwonden.
- Koudebestendige handschoenen: Met deze handschoenen heeft u extra bescherming tegen temperaturen tot wel -30 °C. De warme lucht wordt binnengehouden, zodat bevriezingsverwondingen en onderkoeling voorkomen worden.
- Chemiebestendige handschoenen: Handschoenen die uiterst geschikt zijn voor werkzaamheden met olie, vet en zuren, bijvoorbeeld in de voedselindustrie.
- Antistatische handschoenen: Deze handschoenen beschermen zowel de handen als de apparaten waarmee gewerkt wordt tegen beschadigingen door statische elektriciteit.
- (Anti) impact handschoenen: Hiermee zijn de kwetsbare delen van de hand (zoals de vingers, knokkels en duim) beschermd tegen stoten en schokken.
Keurmerken
Bij het uitkiezen van werkhandschoenen of wegwerphandschoenen is het ook belangrijk om te letten op keurmerken. Een goede wegwerphandschoen voldoet in ieder geval aan de EN420-, EN347- en EN455-norm. Dit betekent dat de handschoenen voldoen aan bepaalde Europese regels. Bij elke handschoen is daarom een normen-overzicht geplaatst waarin u precies kunt zien aan welke keurmerken de handschoen voldoet. Lees hier meer informatie over mogelijke normeringen. 
Maat handschoenen
De diverse handschoenen in onze webshop zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Om ervoor te zorgen dat u optimaal kunt werken terwijl u de handschoenen aanheeft is het essentieel dat u de juiste maat handschoenen draagt. Als u niet weet welke maat u nodig heeft kunt u onderstaande stappen volgen en vervolgens de maattabel gebruiken als richtlijn:
- Pak een meetlint en steek uw hand uit met de handpalm naar boven.
- Leg het meetlint, ter hoogte van uw knokkels, om uw hand heen. (gesloten vingers, zonder de duim).
- Bekijk de omtrek op het punt waar het meetlint elkaar kruist.
- Doe dit bij beide handen.
- Bekijk nu in de maattabel welke maat handschoen past bij de opgemeten omtrek.
Van / tot (in cm) |
Maat |
Engelse maat |
18-19 cm |
XS |
5/6 |
19-20 cm |
S |
6/7 |
21-22 cm |
M |
7/8 |
22-23 cm |
L |
8/9 |
23-24 cm |
XL |
9/10 |
24-25 cm |
XXL |
10/11 |
Zit u tussen 2 maten in?
Kies dan bij korte vingers voor de kleinere maat en bij lange vingers voor de grotere maat.