123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Inktvlekken

Inktvlekken verwijderen

Inktvlekken verwijderen


Er zijn een hoop manieren om inktvlekken te verwijderen van verschillende materialen, zoals kleren, tapijt, stoffen meubels of houten vloeren. Op deze pagina kunt u al onze adviezen lezen en diverse reinigingsmethodes vinden voor het effectief schoonmaken van vlekken die ontstaan zijn door inkt van bijvoorbeeld een balpen.

Inktvlekken verwijderen uit kleding

Het is belangrijk om na het ontdekken van een inktvlek snel aan de slag te gaan. Hoe langer dit soort vlekken namelijk de tijd krijgen om in de vezels van de stof te trekken, hoe moeilijker het wordt om ze nog volledig te verwijderen. Pas daarom eerst een van de volgende reinigingsmethodes toe:

  • Oplossing 1: Ossengalzeep
    Een effectief middel om inkt mee te verwijderen uit kleding is ossengalzeep. Maak de ossengalzeep nat en breng dit aan op de vlek. Was het kledingstuk vervolgens volgens het wasvoorschrift. Door de krachtige werking van de ossengalzeep zullen de vlekken volledig verdwijnen.

  • Oplossing 2: Speciale vlekverwijderaar
    Om inktvlekken op een veilige en eenvoudige manier te verwijderen uit kleding kunt u gebruikmaken van een speciale vlekverwijderaar, zoals Dr. Beckmann Vlekkenduivel Pen en Inkt. De speciale ingrediënten hierin zorgen ervoor dat ook de meest hardnekkige inktvlekken makkelijk weggehaald worden. Breng dit middel aan op de vlek en laat dit 10 tot 15 minuten inwerken. Vervolgens moet u het kledingstuk goed uitspoelen en kunt u het eventueel nog in de wasmachine wassen om voor het allerbeste resultaat te gaan.

  • Oplossing 3: Wasbenzine
    Ook met behulp van wasbenzine kunt u inktvlekken verwijderen. Breng dit al deppend aan met een schone doek of spons. Werk hierbij van buiten naar binnen om te zorgen dat de vlek zich niet verder verspreidt. Nadat u het textiel met dit middel behandeld heeft, kunt u het kledingstuk wassen in de wasmachine om alle resten te verwijderen. Let er wel op dat wasbenzine een krachtige reiniger is. Daarom raden we u aan om deze methode allereerst uit te testen op een onopvallend deel van het kledingstuk, om zeker te zijn dat er hiermee geen schade aangebracht wordt.

  • Oplossing 4: Melk
    Voor deze reinigingsmethode heeft u melk of karnemelk nodig. Breng dit met een schone doek of spons aan op de inktvlek. Nadat u een royale hoeveelheid heeft aangebracht moet u dit minstens een halfuur laten intrekken. U kunt hiervoor ook gebruikmaken van een bak (karne)melk, waar u het bevlekte kledingstuk in onderdompelt en voor tenminste een uur in laat weken. Vervolgens wassen volgens het wasprogramma en alle inktvlekken zijn verdwenen.

  • Oplossing 5: Haarlak of deodorant
    Tot slot kunt u inktvlekken ook verwijderen met behulp van haarlak of deodorant. Leg het kledingstuk plat op een schone doek en spray hier dan haarlak of deodorant overheen. Hierna even wassen om het kledingstuk helemaal schoon te maken.

Inktvlekken verwijderen uit uw tapijt of stoffen meubels

  • Oplossing 1: HG Vlekweg Nr. 1
    Ook voor het verwijderen van inktvlekken uit tapijt of stoffen meubels kunt een speciale vlekverwijderaar, zoals HG Vlekweg Nr. 1, gebruiken. Maak een mengsel van warm water en deze reiniger en breng dit met een doek aan op de vlek. Laat dit minstens een halfuur intrekken en behandel dan na met een schone doek met zuiver water. Op deze manier verdwijnen vlekken op een veilige en snelle wijze. Het is wel belangrijk om het materiaal na de behandeling goed te laten drogen om schimmelplekken te voorkomen.

  • Oplossing 2: Alcohol
    Voor deze reinigingsmethode heeft u pure alcohol nodig. Breng dit met een schone doek aan op de inktvlek. Doe dit al deppend en niet wrijvend, want dan kunt u de vlek onverhoopt alleen maar groter maken. Blijf dit proces herhalen totdat de vlek verdwijnt. Het is verstandig om het behandelde oppervlak daarna nog met water te deppen om de resten van de alcohol te verwijderen.

  • Oplossing 3: Scheerschuim
    Ook niet-gekleurde scheerschuim zonder menthol kan gebruikt worden voor het verwijderen van inkt uit een tapijt, vloerkleed of andere stoffen ondergrond. Breng dit aan op de vlek en laat dit voor minstens 20 minuten intrekken. Dep dit daarna nog wat dieper in de vezels van de stof en behandel na met een schone en natte doek.

Inktvlekken verwijderen van houten tafels of vloeren

Inktvlekken kunnen uit hout gehaald worden met behulp van haarlak of een nagellakremover. Breng dit aan op een schone doek of een stuk keukenpapier en wrijf hiermee over de vlek. Zorg wel dat u dit voorzichtig aanpakt, want anders zou u de vlek mogelijk verder kunnen verspreiden. Herhaal dit proces net zolang totdat de inktvlekken geheel verdwenen zijn. Als haarlak en nagellakremover niet werken kunt u ditzelfde ook proberen met alcohol.

Let op dat deze methodes allemaal vooral toepasbaar zijn op inktvlekken die nog niet te diep in het hout getrokken zijn. Als dit wel het geval is, zult u de tafel of de vloer moeten schuren en opnieuw moeten lakken. Gebruik hierna HG meubelglans of een ander beschermingsmiddel waarmee u ervoor zorgt dat het hout voor langere tijd beter beschermd blijft tegen vlekken.

Op deze pagina heeft u verschillende methodes gelezen die kunnen bijdragen aan het verwijderen van inktvlekken van houten en stoffen oppervlakken. Heeft u vragen over een van onze reinigingsmethodes of heeft u zelf dé gouden tip? Neem dan gerust contact met ons op. 
 

 Disclaimer: lees hier meer.



Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.