123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Volledig assortiment van Scrub Daddy

Hout

Maak al uw houten meubels schoon

Houten meubels zijn prachtig, maar niet altijd even makkelijk te onderhouden. Het is dan ook een hele kunst om deze meubels zo mooi mogelijk te houden. Hieronder vindt u genoeg tips hiervoor en kunt u producten kopen die u daarbij kunt gebruiken.

Verschillende soorten hout schoonmaken

Allereerst is het goed om te beseffen dat er verschillende soorten hout zijn. De drie bekendste beschrijven we even voor u:
  • Gezeept hout: Gezeept hout lijkt het meest op onbewerkt hout. Hierdoor staan de 'poriën' van dit soort meubels ook open, waardoor het enerzijds natuurlijker oogt maar anderzijds een grotere kans heeft op vlekken. Meubels die gemaakt zijn van dit soort hout vereisen dus intensief onderhoud en elke twee of drie maanden intensieve reiniging.
  • Gelakt hout: Dit is een meer donkere houtafwerking, waarbij het houtoppervlak glad is en een glanzende laag heeft. Hierdoor hebben de meubels wel een minder natuurlijke uitstraling. De laklaag zorgt ervoor dat de meubels goed beschermd zijn en dat vuil minder makkelijk in kan trekken in het hout.
  • Geolied hout: Bij meubels van geolied hout worden er plantaardige oliën in het houtoppervlak gewreven. Hierdoor blijven de nerven en vezels wel zichtbaar, maar krijgt het hout tevens een lichte glans. Ook vlekken hechten zich minder gauw.

Houten meubels reinigen

Het onderhoud van uw houten meubels bestaat uit verschillende onderdelen. Deze hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet.

1. Dagelijkse reiniging
Door houten meubels dagelijks te reinigen maken vlekken niet zo veel kans. U kunt het hout het beste afstoffen en afnemen in de richting van de nerf, dit zorgt er namelijk voor dat de houtstructuur zo goed mogelijk gewaarborgd blijft. Als er echt al wat vlekken op het hout zitten kunt u het beste gebruikmaken van een vlekbehandelaar of meubeline, die zowel vet en vlekken verwijderen als het hout beschermen.

2. Olie
Als er te veel vlekken op het (geoliede) hout zitten of het ziet er droog, gebarsten of ruw uit, dan is het tijd om de meubels weer in de olie te zetten. Voordat u dit gaat doen kunt u de tafel licht opschuren met fijn schuurpapier. Ook hierbij geldt dat u altijd met de nerf mee moet schuren, om krassen te voorkomen.

Na het schuren dient u de tafel stof-, vuil- en vetvrij te maken met een doek en eventueel wat vlekbehandelaar, waarna u de tafel kunt insmeren met de olie. Een dunne, gelijkmatige laag dient te worden aangebracht. Ook de randen, kopse kanten en onderkant moeten worden meegenomen. Met een schone katoenen doek moet u vervolgens, na een uur of twee te wachten, proberen om de olie eraf te wrijven. Hierna zal uw tafel er weer prachtig glanzend uitzien én is hij gevoed en beschermd.

3. Meubelwas
Ook meubelwas is ideaal voor het extra voeden en beschermen van het hout. Door de was krijgen houten meubels een warme glanzende uitstraling en komt het karakter van het hout extra naar voren. Dit dient u ongeveer één tot twee keer per jaar te doen. Ook hierbij geldt dat de meubels schoon moeten zijn alvorens u de was aanbrengt. Heeft u last van krassen en vlekken in uw oude waslaag? Met een was-verwijderaar kunt u de oude waslaag verwijderen, waardoor ook vlekken en vuil die hierin zitten verdwijnen.

Nadat u dit gedaan heeft brengt u de meubelwas aan op een schone, droge doek, bij voorkeur een microvezeldoek of een zachte doek om geen krassen te maken. Hiermee wrijft u het oppervlak in met lange halen. Dit kunt u een halfuur laten drogen en daarna nog even uitwrijven met een zachte doek.

Alle soorten hout hebben een andere behandeling nodig. Zo hoeven gezeept en gelakt hout eigenlijk niet met olie of met meubelwas behandeld te worden en is gelakt hout daarnaast door de laklaag ook al beter beschermd tegen vlekken en krassen. Vooral geolied hout en hout dat al een waslaag heeft, hebben dus extra aandacht nodig. Hierbij is eens of tweemaal per jaar een nieuwe laag meubelwas of olie aan te raden. Lees voor de zekerheid altijd de gebruiksaanwijzing van de producten die u op uw hout gaat gebruiken om onjuist gebruik te voorkomen. 

Schoonmaakproducten voor houten meubels kopen bij 123schoon.nl

Heeft u vragen over houten meubelreinigers of komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten