123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 3,5 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Baking soda

Baking soda: wat kunt u ermee?

Baking soda wordt ook wel het wondermiddel voor het huishouden genoemd en dat is niet zomaar. Het is namelijk niet alleen als rijsmiddel te gebruiken tijdens het bakken van bijvoorbeeld taarten, net zoals bakpoeder dus, maar is ook voor tientallen andere klusjes in en om het huis inzetbaar. In deze blog leest u wat baking soda nu precies is en waarvoor het allemaal gebruikt kan worden.

Baking soda: wat is het?

Baking soda is razend populair in Amerika en Engeland. Al zo'n honderdvijftig jaar wordt dit hier gebruikt bij zowel het bakken van taarten, cakes en andere lekkernijen als bij het doen van het huishouden. Het 'wondermiddel' is multifunctioneel inzetbaar, voordelig en goed voor het milieu. Maar wat is het nu precies?

Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder én is niet vergelijkbaar met gewone soda. Het is een zuiveringszout dat ook wel natriumbicarbonaat genoemd wordt. Anders dan bakpoeder moet het eerst in aanraking moet komen met bepaalde zuren (zoals citroensap, azijn of yoghurt) om te zorgen dat het in uw taart of ander baksel goed zijn werk doet. In bakpoeder zijn deze zuren wel al toegevoegd. Hierdoor kunnen de twee niet zomaar voor elkaar ingewisseld worden tijdens het bakken.

Baking soda is echter ook weer geen gewone soda. Omdat het een andere stof is die bijvoorbeeld minder bijtend is, kan baking soda wél en schoonmaaksoda níet gebruikt worden in uw cake. Wel doodt baking soda net als schoonmaaksoda bacteriën en is het dus voor verschillende toepassingen in het huishouden én voor diverse andere klusjes te gebruiken. Het wordt met recht een wondermiddel voor het huishouden genoemd.

Baking soda: wat kunt u er allemaal mee?

Eigenlijk is het poeder bij zo'n beetje elk klusje in het huishouden wel inzetbaar, van het neutraliseren van geurtjes in de kattenbak of de prullenbak tot het schoonmaken van uw tandenborstel, magnetron, douchegordijn en vuile vaat. Het middel is geschikt om te ontvetten, te ontzuren, te reinigen én te ontkalken. U kunt het zo gek niet bedenken of u kunt het met baking soda doen. Lees verder om te zien bij welke (onverwachte) situaties dit wondermiddel nog meer van pas kan komen.
 
1 Maak uw sneakers schoon
Heeft u last van vervelende geurtjes in uw schoenen? Dan kunt u hier het beste wat baking soda in strooien. Het poeder absorbeert de vieze geurtjes namelijk, waardoor de schoenen direct weer fris ruiken. Ook voor het weer stralend wit maken van uw (inmiddels niet meer zulke) witte sneakers is het ideaal. Mix het poeder met lauw water en schrob de schoenen met dit goedje. Even laten intrekken en uitwassen en uw sneakers zien er weer uit als nieuw.
2 Blaas ballonnen op
Binnenkort een feestje en geen zin om zelf al die ballonnen op te blazen? Gebruik baking soda! Vul een nog niet opgeblazen ballon deels met het poeder en vul vervolgens een fles voor een derde met azijn. Plaats daarna de ballon over de fles. Wanneer de baking soda vanuit de ballon in de fles valt ontstaat er een chemische reactie, waardoor de ballon vanzelf opblaast.
3 Fris uw matras op
Na verloop van tijd kan uw matras een beetje muf gaan ruiken. Gelukkig is baking soda er om moeiteloos alle bacteriën te doden en de luchtjes te neutraliseren. Strooi dit over het matras, laat het een paar uur intrekken en zet vervolgens de stofzuiger erop. Zo kunt u vanavond weer extra lekker slapen.
4 Maak het pellen van eitjes makkelijker
Eitjes aan het koken? Voeg een halve eetlepel baking soda toe aan het water. Hierdoor laat de eierschaal straks veel makkelijker los en heeft u de eitjes zo gepeld.
5 Gebruik als strooizout
Als het buiten glad is en u wilt toch zonder gevaren over de stoep kunnen lopen, strooi dan wat van het poeder op de stoep. Hierdoor wordt de gladheid direct verminderd. Bovendien is minder agressief dan 'normaal' strooizout.

Baking soda
 
6 Maak uw eigen deodorant
Uw eigen deodorant maakt u met een combinatie van baking soda, maiszetmeel en kokosolie. Er zijn diverse recepten op het internet te vinden waarin uitgelegd wordt hoe dit precies gedaan moet worden. Perfect alternatief voor het verminderen van het gebruik van plastic verpakkingen.
7 Verminder pijn van een verbrande huid of jeuk van muggenbulten
Last van een branderige of jeukerige huid? Meng dan water met baking soda. Door dit op de gevoelige plek te smeren wordt de pijn direct verlicht.
8 Verlicht keel- of kiespijn
Ook voor het verlichten van andere pijntjes is baking soda geschikt. Ga kiespijn bijvoorbeeld tegen door een nat wattenstaafje in het poeder te dopen en dit over de pijnlijke tand te wrijven. En keelpijn vermindert u door te gorgelen met een mix van baking soda, tafelzout en water. Verschillende lichamelijke ongemakken kunt u dus oplossen met het wondermiddel.
9 Verwijder onkruid of vervelende beestjes
Onkruid ontsiert de tuin. Ook last van? Strooi dan wat van het poeder tussen de tegels of op het pad. Door de stoffen in de soda wordt het huidige onkruid gedood én wordt voorkomen dat nieuwe plantjes gaan groeien. Ook vervelende beestjes, zoals mieren, kunt u hiermee wegjagen.
10 Was uw haren en voorkom gespleten haarpunten
Onze laatste tip: spring eens onder de douche met baking soda. Uw haren wast u bijvoorbeeld met een combinatie van het poeder en water. Verder schijnt het gebruiken van baking soda ook roos op de hoofdhuid tegen te gaan en gespleten haarpunten te voorkomen.

Baking soda gebruikt u dus niet alleen voor het schoonmaken van uw huis, maar ook voor allerlei andere klusjes in en om het huis. Bestel dit wondermiddel op 123schoon.nl!
 
Ja, ik wil baking soda

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 21% BTW)