123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
bijna 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Zwembaden, zwembad onderhoud en zwembad artikelen

Hoe onderhoud ik mijn zwembadwater?

Hoe onderhoud ik mijn zwembadwater?

Onderhoud zwembadwater: veelgestelde vragen & antwoorden

In deze blog bespreken we veelvoorkomende vragen over het schoon houden en gezond houden van zwembadwater. Wij laten u eerst zien wat de juiste niveaus en waardes zijn, zodat u hier naartoe kunt werken. Daarna kijken we naar de verschillende problemen waar u tegenaan kunt lopen en bieden we u de oplossingen daarvoor. We leggen u precies uit welke producten u het beste kunt gebruiken om optimaal te genieten van uw zwembad.

Snel het juiste antwoord op uw vraag vinden? Klik dan hieronder op een van de vragen.

 1. Wat zijn de perfecte waardes voor mijn zwembadwater?
 2. Waar moet ik op letten als ik voor het eerst een zwembad wil gebruiken?
 3. Wat kan ik doen als de pH waarde van mijn zwembadwater niet omlaag gaat?
 4. Hoeveel chloor moet ik in mijn zwembad doen?
 5. Hoe voorkom ik groen zwembadwater of glibberige wanden?
 6. Wat kan ik doen tegen troebel zwembadwater?
 7. Wat kan ik doen als mijn zwembadwater een melkachtige structuur heeft?
 8. Wat kan ik doen tegen bruin zwembadwater?
 9. Wat kan ik doen tegen zwevende deeltjes of vlokken in mijn zwembadwater?

1. Wat zijn de perfecte waardes voor mijn zwembadwater?

Hanteer de volgende waardes tijdens het meten en corrigeren van de pH waarde, alkaliniteit en verschillende chloorwaardes van uw zwembadwater. Dan weet u zeker dat uw zwembadwater in de juiste staat verkeert:
 

Perfecte waardes voor uw zwembadwater
pH waarde: Tussen 7,2 en 7,6
Alkaliniteit: Tussen 100 en 150 p.p.m.
Totale chloorwaarde: Tussen 0,5 en 3,5 p.p.m.
Vrije chloorwaarde: Tussen 0,5 en 2,5 p.p.m.
Gebonden chloorwaarde: Maximaal 1,0 p.p.m.
  

Voldoen de waardes van uw zwembadwater aan de normen in bovenstaande tabel? Dan is uw zwembad klaar voor gebruik en kunt u volop genieten van een zomer in uw eigen tuin.

2. Waar moet ik op letten als ik voor het eerst een zwembad wil gebruiken?

Bij het opstarten van een nieuw zwembad raden we u aan om leidingwater te gebruiken, grondwater heeft vaak te hoge ijzerwaardes. Vervolgens zijn er een aantal stappen die u moet uitvoeren om te zorgen dat het water ook écht schoon blijft. Als u te lang wacht met een behandeling hebben bacteriën namelijk al direct de kans om zich door uw zwembad te verspreiden. Open leidingwater kan na 3 tot 7 dagen al zoveel bacteriën bevatten dat u er ziek van kunt worden. Voer daarom de volgende stappen uit direct na het vullen van het bad:

 1. Test de pH waarde van het water met een teststrip of een digitale pH meter. Dan weet u of u deze waarde moet corrigeren.
 2. Corrigeer de pH waarde als deze niet goed is. Gebruik een pH waarde verhoger als de waarde te laag is en een pH waarde verlager als de waarde te hoog is, en zorg zo dat de waarde tussen de 7,2 en de 7,6 komt te liggen.
 3. Voeg chloor toe. Chloor helpt om het zwembadwater hygiënisch te houden. U kunt het beste beginnen met een chloorshock, wat betekent dat u een extra grote dosis chloor gebruikt. Voeg ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram per 1000 liter water toe.
 4. Meet een dag na de chloorshock opnieuw de chloorwaarde en plaats een chloordrijver met chloortabletten om deze waarde op peil te houden.
 5. Blijf elke één à twee weken alle waardes meten om te zorgen dat het water gezond blijft.
Benodigde producten:
Teststrips of een
digitale pH meter
pH waarde verhoger of
pH waarde verlager
Chloortabletten en
een chloordrijver
Chloorshock

3. Wat kan ik doen als de pH waarde van mijn zwembadwater niet omlaag gaat?

Als de pH waarde van uw zwembadwater te hoog blijft kan dit komen doordat de alkaliniteit van het water niet goed is. Goede alkaliniteit zorgt voor stabiliteit van de pH waarde. Wanneer dit namelijk te laag is kan dit ervoor zorgen dat een pH verlager geen effect heeft. Test daarom de TA waarde (totale alkaliniteit) met een teststrip en pas dit, als het nodig is, aan met een TA waarde verhoger.


Benodigde producten:
Teststrips om
TA waarde te meten
TA waarde verhoger

4. Hoeveel chloor moet ik in mijn zwembad doen?

Dit is afhankelijk van het moment. Als u net uw zwembad gevuld heeft, raden we u aan om een chloorshock toe te passen. Dit is een hoge startdosering van ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram (= 4,5 mg/l actief chloor) per 1000 liter water.
 

Daarna is de hoeveelheid toe te voegen chloor afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur, het gebruik en de blootstelling aan zonlicht. Het is in ieder geval belangrijk dat de chloorwaardes te allen tijde op peil gehouden worden. Test ze daarom regelmatig met een teststrip en stel waar nodig bij. De ideale waardes uitgedrukt in parts per million, een concentratie maat, zijn als volgt:

 • Totale chloorwaarde: 0,5 - 3,5 p.p.m.
 • Vrije chloorwaarde: 0,5 - 2,5 p.p.m. (1,0 p.p.m. voor binnenbaden en 2,0 - 2,5 p.p.m. voor buitenbaden)
 • Gebonden chloorwaarde: maximaal 1,0 p.p.m.

Overigens moet ook de pH waarde goed op peil gehouden worden, omdat het chloor anders niet goed zijn werk kan doen. Houd deze waarde altijd tussen de 7,2 en de 7,6.
 

Benodigde producten:
Teststrips om chloorwaardes
en pH waarde te meten
Chloortabletten en
een chloordrijver
Chloorshock

5. Hoe voorkom ik groen zwembadwater of glibberige wanden?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor groen zwembadwater en glibberige wanden. Vaak heeft het te maken met algen. Algen worden over het algemeen door een van de volgende dingen veroorzaakt:
 • Slechte pH waarde: Als de pH waarde niet goed is, kan het chloor zijn werk ook niet goed doen. Test de pH waarde en zorg er met een pH verhoger of pH verlager voor dat deze hersteld wordt.
 • Te veel cyaanzuur: Cyaanzuur komt in het water terecht via chloortabletten of chloorgranulaat en is een stof die het chloor in deze producten stabiliseert. Een kleine hoeveelheid cyaanzuur in het water kan geen kwaad, maar door een overmatige hoeveelheid worden de desinfecterende eigenschappen van het chloor ondermijnd. Om dit op te lossen kunt u het beste een gedeelte van het water wegpompen en vervangen door water zonder cyaanzuur. Doordat het water mét en het water zonder cyaanzuur met elkaar zullen mengen wordt er weer een gezonde waarde bereikt.
 • Te veel zonlicht: Staat uw zwembad de hele dag in de zon? Ook dat kan algengroei veroorzaken. Zet uw bad daarom liever in de schaduw of dek deze na gebruik af met een afdekzeil.

U test wat de oorzaak van het groene water is door een teststrip of een digitale meter te gebruiken. Meet in ieder geval de alkaliniteit, pH waarde en de hoeveelheid cyaanzuur.

Benodigde producten:
 

Teststrips die pH waarde,
cyaanzuur én TA waarde meten
pH waarde verhoger of
pH waarde verlager
Afdekzeil

6. Wat kan ik doen tegen troebel zwembadwater?

Kunt u de zwembadtrap of de bodem van uw zwembad niet meer goed zien? Dan is het water troebel. De voornaamste veroorzaker hiervan is kalkafzetting. Kalk laat los wanneer het zwembadwater niet goed in balans is. Als u goed kijkt kunt u meestal ook kalkdeeltjes zien drijven als dit inderdaad het probleem is.
 

Meet regelmatig de pH waarde, de temperatuur van het zwembad en de alkaliniteit om dit te voorkomen. Deze waardes kunt u eenvoudig bijstellen met een verhoger of verlager. Gebruik daarnaast eventueel preventief een basisreiniger om te voorkomen dat het water in de toekomst troebel wordt.
 

Benodigde producten:
Teststrips die pH waarde
en alkaliniteit meten
pH waarde verhoger,
pH waarde verlager of
TA waarde verhoger
Basisreiniger

7. Wat kan ik doen als mijn zwembadwater een melkachtige structuur heeft?

Soms heeft het water een meer melkachtige structuur en een troebele (melk)witte kleur. Dit wordt over het algemeen veroorzaakt door een foutieve pH waarde, een aluminium object in uw zwembad of een teveel aan vlokmiddelen. De pH waarde kunt u eenvoudig testen en bijsturen met een pH verhoger of pH verlager.
 

Is het aluminium object het probleem? Haal dit dan uit het zwembad, waarna u het water (met behulp van een filterpomp) goed moet spoelen of filteren.
 

Het probleem met de vlokmiddelen oplossen? Stel in ieder geval de pH waarde bij en zet vervolgens de filterpomp een poosje uit. Het vlokmiddel zinkt dan naar de bodem, waarna u het eenvoudig kunt verwijderen met een zwembad bodemreiniger.


Benodigde producten:
Teststrips of een
digitale pH meter
pH waarde verhoger of
pH waarde verlager
Zwembad
bodemreiniger

8. Wat kan ik doen tegen bruin zwembadwater?

Bruin zwembadwater heeft meestal twee oorzaken: bruine algen of ijzeroxide. Volg voor het verwijderen van bruine algen dezelfde methode als bij de groene algen; dus test het zwembadwater met een teststrip of digitale meter en breng de waterbalans weer op orde.
 

IJzeroxide herkent u doordat de zwembadvloer en -wanden niet glibberig zijn. Zijn de wanden wel glibberig? Dan is er sprake van een algenvervuiling. Heeft u grondwater gebruikt bij het vullen van het bad? Dan is de kans groot dat er ijzeroxidatie plaatsvindt. Dit kunt u helaas alleen oplossen door het bad volledig leeg te laten lopen en opnieuw te vullen. Gebruik deze keer leidingwater, meet alle waardes en breng ze weer goed op peil.


Benodigde producten:
Teststrips die de pH waarde,
hoeveelheid cyaanzuur
én alkaliniteit meten
pH waarde verhoger of
pH waarde verlager
Afdekzeil

9. Wat kan ik doen tegen zwevende deeltjes of vlokken in mijn zwembadwater?

Er ontstaan vaak zwevende deeltjes in het water als het filter de losse vervuilingen niet goed kan opvangen. Om dit op te lossen kunt u vlokmiddelen gebruiken. Dit is een product waarmee alle kleine vuiltjes en zwevende stoffen samengebonden worden, waardoor het filter ze een stuk makkelijker uit het water kan halen.


Benodigde producten:
Vlokmiddelen


Met al deze informatie komt u een heel eind om uw zwembadwater in een goede, schone en gezonde conditie te houden. Bij 123schoon.nl kunt u alle middelen die hiervoor nodig zijn bestellen.

Bestel hier uw zwembad schoonmaakartikelen

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)