123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 3,5 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Welke zonnebrandcrème heeft u nodig?

Zonbescherming

Zonnebrandcrème is onmisbaar om de huid op zonnige dagen te beschermen tegen UV-straling. Maar welke zonnebrandcrème heeft u nodig en hoe weet u zeker dat u de juiste producten aanschaft? In deze blog bespreken we alle aspecten waar u rekening mee moet houden om uw huid de aankomende zomer op de beste manier te beschermen.

Waarom is het gebruik van zonnebrand belangrijk?

Met een goede zonnebrandcrème beschermt u uw huid of de huid van uw kind tegen UV-stralen. Zo zorgt u ervoor dat er geen huidbeschadigingen ontstaan, diep in de huid of op het huidoppervlak. Op deze manier kunt u de kans op vroegtijdige huidveroudering en rimpels, ernstige huidschade, een verhoogde kans op huidkanker en de groei van melanomen verkleinen. Smeren met een goede zonnebrandcrème zorgt er bovendien voor dat uw huid minder gauw verbrandt. Op deze manier heeft u minder snel last van een pijnlijke en gevoelige huid.

Wat is SPF?

Voordat we uitleggen welke zonnebrandcrème u nodig heeft, is het belangrijk om eerst te bespreken wat SPF precies is en wat dit zegt over de werking van het zonbeschermingsproduct. SPF staat voor Sun Protection Factor en is dus een van de belangrijkste factoren om in de gaten te houden bij de aanschaf van een nieuwe zonnebrandcrème.

De schaal loopt van factor 10 naar factor 50+. Hoe hoger de SPF, hoe beter de huid met dit product wordt beschermd. Echter zegt dit nog niet alles. DE SPF geeft namelijk alleen informatie over de bescherming tegen UVB-stralen. Er zijn daarnaast ook UVA-stralen. Wat is het verschil hiertussen?

  • UVA-stralen: UVA-stralen kunnen diep doordringen in de basaalcellenlaag van de huid. Dit betekent dat ze niet per se zorgen voor een rode of pijnlijke huid en dus niet direct voor zichtbare huidschade zorgen, maar juist een grote invloed kunnen uitoefenen op mogelijke langetermijngevolgen. Zo kunnen UVA-stralen zorgen voor vroegtijdige huidveroudering, een verhoogde kans op huidkanker en andere ernstige huidschade.
  • UVB-stralen: UVB-stralen dringen minder diep door in de huid en kunnen vooral in de opperhuid zorgen voor problemen. Zo zijn het deze stralen die voor een verbrande en pijnlijke huid zorgen. UVB-stralen kunnen ook huidschade veroorzaken, waarbij bijvoorbeeld het DNA aangetast wordt. Ook dit kan op langere termijn leiden tot het ontstaan van (ernstige) huidproblemen.

Met de keuze voor een bepaalde SPF kiest u dus voor de mate van bescherming tegen UVB-stralen. Of het gekozen product ook beschermt tegen UVA-stralen en helpt om problemen op de lange termijn te voorkomen wordt op het etiket en in de productinformatie op onze site vermeld. We raden u aan om bij het zonnen altijd voor een product te gaan dat beschermt tegen beide vormen van UV-straling.

Hoe kiest u de juiste zonnebrand?

Nu u weet wat SPF, UVA-straling en UVB-straling is, kunt u een goede keuze maken bij het bestellen van een geschikte zonnebrand. Volg hiervoor onderstaand stappenplan:

Stap 1: Identificeer uw huidtype

Het belangrijkste bij het uitkiezen van een geschikte zonnebrandcrème is het huidtype. Ontdek aan de hand van de kenmerken in onderstaande tabel welk huidtype u heeft.
 

Huidtype Kenmerken
Huidtype 1

- Rood of lichtblond haar en zeer lichte ogen
- Erg lichte huid (evt. met sproeten)
- Verbrandt na 5 tot 10 minuten
- Wordt niet tot nauwelijks bruin

Huidtype 2

- Blond of lichtbruin haar en blauwe, groene of grijze ogen
- Lichte huid (evt. met enkele sproeten)
- Verbrandt na 10 tot 20 minuten
- Wordt langzaam bruin

Huidtype 3 - Donkerblond of bruin haar en bruine of grijze ogen
- Licht getinte huid
- Verbrandt na 20 tot 30 minuten
- Wordt gemakkelijk bruin
Huidtype 4

- Bruin of zwart haar en bruine ogen
- Getinte huid
- Verbrandt niet snel
- Wordt erg gemakkelijk bruin

Huidtype 5

- Zwart haar en donkere ogen
- Donker getinte huid
- Verbrandt zelden

Huidtype 6 - Zwart haar en donkere ogen
- Zeer donker getinte huid
- Verbrandt nooit

Stap 2: Controleer de zonkracht

Naast het huidtype is ook de zonkracht zeer belangrijk bij het uitkiezen van een goede zonnebrandcrème. De zonkracht vertelt namelijk iets over hoe sterk de UV-straling is en hoe fel de zon dus schijnt. Wat de zonnekracht van vandaag is, controleert u op de site van het KNMI. Aan de hand hiervan kunt u ervoor kiezen om een zonnebrandcrème op te smeren met een hogere SPF dan u eigenlijk voor uw huidtype nodig zou hebben.

Als de zonkracht tussen 0 en 5 is, is dit niet nodig. Dan kunt u een zonnefactor gebruiken die voor uw huidtype geschikt is. Als er sprake is van een zonkracht tussen 6 en 11+ raden we u wel aan om een hogere SPF-waarde te gebruiken. In deze gevallen is het ook verstandig om op andere manieren rekening te houden met de kracht van de zon, bijvoorbeeld door tussen 12:00 en 15:00 in de schaduw te blijven, een pet of hoed te dragen en voldoende water te drinken.

Stap 3: Kies de juiste SPF

Aan de hand van uw huidtype en de zonkracht kunt u nu de juiste SPF bepalen. Houd de richtlijnen hieronder aan om te zien welke Sun Protection Factor u minimaal moet gebruiken bij welke zonkracht:
 

Huidtype Zonkracht 0-5 Zonkracht 6-11+
Huidtype 1 SPF 30 of 30+ SPF 50 of 50+
Huidtype 2 SPF 20 SPF 30, 30+, 50 of 50+
Huidtype 3 SPF 15 SPF 20, 30 of 30+
Huidtype 4 SPF 10 of 15 SPF 20, 30 of 30+
Huidtype 5 SPF 10 SPF 20
Huidtype 6 SPF 10 SPF 20
 

Voorbeeld:
Iemand met blond haar, groene ogen en een lichte huid heeft huidtype 2. Op een normale dag moet deze persoon zich insmeren met een zonnebrandcrème die een minimale zonnefactor heeft van SPF 20. Als de zon krachtiger is, kan deze persoon het beste smeren met SPF 30. Bij een zeer sterke zonkracht wordt zelfs factor 50 aangeraden.

Stap 4: Identificeer speciale wensen

Nu u de geschikte SPF voor uw huidtype heeft uitgekozen is het belangrijk om nog even stil te staan bij de vraag of er speciale wensen zijn. Zonnebrand is namelijk beschikbaar in allerlei verschillende varianten. Hierbij is er niet alleen verschil tussen de structuur van de zonnebrand (melk, olie, crème of spray), maar bijvoorbeeld ook tussen zonnebrand voor het gezicht en voor het lichaam. Bij zonnebrand voor het gezicht is er gezorgd dat de crème niet te vettig is en dat u hier gewoon make-up overheen kunt aanbrengen.

Er zijn verder ook diverse speciale zonnebrandcrèmes op de markt, die bijvoorbeeld pigmentvorming stimuleren en zorgen dat uw huid sneller bruint, of die hydraterend en verzorgend werken. Als u dit soort speciale wensen heeft kunt u het beste de productomschrijvingen nalezen om te zien aan welke eigenschappen het product voldoet. Op deze manier schaft u altijd een zonnebrandcrème aan die helemaal aansluit op uw wensen.

Stap 5: Smeren

Om een goede werking te stimuleren raden we u aan om de zonnebrandcrème minstens twintig minuten voor de eerste blootstelling aan de zon op te smeren en iedere twee uur opnieuw aan te brengen. Verder moet u altijd een rijkelijke hoeveelheid aanbrengen, het liefst 6 tot 7 theelepels per keer (ongeveer 33 ml). Dit betekent dat u met een fles van 200 ml ongeveer 6 keer kunt smeren.

Welke zonnebrand is geschikt voor kinderen?

De huid van kinderen is zeer kwetsbaar. Hierdoor is het aan te raden om altijd zonnebrand met factor 50 te gebruiken, ongeacht het huidtype van uw kind. Houd er bij het uitkiezen van zonnebrandcrème voor uw kind bovendien rekening mee dat dit product geen schadelijke ingrediënten mag bevatten. Om het u gemakkelijk te maken zijn er speciale zonnebrandcrèmes voor kinderen beschikbaar die dermatologisch en onder pediatrisch toezicht getest zijn, zodat u er zeker van bent dat de ingrediënten en de samenstelling niet schadelijk zijn voor de huid van uw kindje.

In deze blog heeft u alles gelezen over het uitkiezen van de juiste zonnebrandcrème en alle aspecten waar u rekening mee moet houden. Bent u op zoek naar andere zonbeschermingsproducten, zoals aftersun voor na het zonnen? In ons assortiment vindt u dan alles wat u zoekt. En heeft u nog vragen over deze blog? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we u kunnen helpen.

Uw keuze gemaakt? Bestel hier zonnebrandcrème

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant:

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 21% BTW)