123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Tuinmeubelen schoonmaken


 

Het hele jaar door zijn uw tuinmeubelen aan verschillende weersomstandigheden onderhevig: sneeuw in de winter, regen in de herfst en zonlicht in de zomer. Om te zorgen dat alle meubelen er wel goed uit blijven zien en u er op zonnige en warme dagen extra van kunt genieten, is onderhoud dan ook erg belangrijk. Lees verder om te ontdekken hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kunststof, aluminium, rieten én houten tuinmeubelen er het hele jaar door mooi uit blijven zien.

Klik hieronder op het juiste materiaal om direct onze tips te bekijken.
> Kunststof tuinmeubelen schoonmaken
> Aluminium tuinmeubelen schoonmaken
> Rieten tuinmeubelen schoonmaken
> Houten tuinmeubelen schoonmaken

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

Kunststof tuinmeubelen zijn gemaakt van sterk materiaal dat eigenlijk maar weinig onderhoud nodig heeft. Zo kost het mooi houden van deze meubelen u maar relatief weinig tijd en moeite. Toch moeten ze wel regelmatig gereinigd worden om de levensduur te verlengen. Dit reinigen doet u met een sopje van groene zeep of speciale tuinmeubilairreiniger en warm water. Wij raden u aan om geen andere agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Ook harde borstels of doeken kunt u beter niet gebruiken. Deze kunnen namelijk krassen maken op het meubilair. Microvezeldoeken of andere zachte doeken zijn daarom een betere optie.

In de winter kunt u de meubelen het beste ergens opbergen waar ze beschut staan tegen regen, sneeuw en andere weersomstandigheden, zoals in de schuur. Laat u ze wel gewoon buiten staan? Zorg dan dat u de tuinstoelen schuin tegen de tuintafel aan zet, want hierdoor kan de regen er gemakkelijk vanaf stromen en spoelt al het vuil direct weg. Verder kunt u beter geen beschermhoezen gebruiken, want dan kunnen er door het ophopende vocht vlekken in de meubelen terechtkomen die lastig te verwijderen zijn. Voor wicker tuinmeubelen geldt dezelfde werkwijze. 

Aluminium tuinmeubelen schoonmaken

Aluminium tuinmeubelen zijn licht van gewicht, waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn, en hebben een moderne uitstraling. Ook zijn dit soort meubelen onderhoudsvriendelijk. Het belangrijkste bij dit tuinmeubilair is dat het regelmatig afgenomen wordt met een zachte doek of spons en een sopje. Echt diepe reiniging is er dan niet nodig, want door het afnemen zorgt u er al voor dat vuil zich niet gemakkelijk aan het materiaal kan hechten. Ook bij dit soort meubilair raden we u af om een hogedrukspuit of agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Speciale reinigers kunt u natuurlijk wel altijd gebruiken. En zitten er glazen onderdelen op uw aluminium meubelen? Gebruik dan ook een microvezeldoek met speciale glasreinigers.

Anders dan bij kunststof meubelen, waarin vaak een UV-beschermende laag verwerkt zit, is aluminium wel gevoelig voor overmatig zonlicht. Hierdoor kunt u de aluminium meubelen het beste in de schaduw plaatsen wanneer u ze niet gebruikt. Afdekken met accessoires of beschermhoezen is niet zo verstandig, want hierdoor kunnen er blijvende vlekken ontstaan.

Rieten tuinmeubelen schoonmaken

Met rieten of rotan tuinmeubilair krijgt de tuin direct een extra zomerse uitstraling. Om de natuurlijke uitstraling van de meubelen te behouden is voldoende onderhoud wel nodig. Het soepel houden van dit materiaal doet u ten eerste door de meubelen te beschermen tegen vervelende weersomstandigheden, zoals kou of regen. Vocht is funest voor de meubelen. Laat ze daarom liever niet in de regen staan én dek ze nooit af met afdekhoezen, want hieronder kan (regen)water zich ophopen, iets wat kan zorgen voor vervelende blijvende vlekken. Ook tijdens koude periodes moet u voorzichtig zijn. Door vorst kan het materiaal minder buigzaam worden en zelfs knappen.

Het reinigen van de rieten tuinmeubelen begint bij het goed afstoffen ervan. Ook het afwassen van de meubelen is belangrijk voor het mooi houden van het materiaal. Hierbij is een lauw sopje en een zachte borstel voldoende. Probeer altijd goed tussen de vlechten van het riet te reinigen, omdat zich het vuil zich hier sneller zal ophopen.

Houten tuinmeubilair onderhouden

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Houten tuinmeubelen zijn misschien wel het mooist, maar ook het lastigst om goed te onderhouden. Daarom moet u hier meer aandacht aan besteden dan aan kunststof, rieten of aluminium tuinmeubelen. Uw houten tuinmeubilair moet uiteraard ook regelmatig gereinigd worden. Hiervoor kunt u een sopje en wat vloeibare (groene) zeep gebruiken. Ook speciale reinigers voor tuinmeubilair zijn geschikt om de meest hardnekkige vlekken te verwijderen. Poets wel altijd met de nerven mee om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden en gebruik nooit een hogedrukreiniger. Hierdoor kan het hout namelijk beschadigd raken.

Verder moeten houten tuinmeubelen ook een paar keer per jaar, anders dan het andere tuinmeubilair, een wat langere behandeling krijgen. Zo'n uitgebreide behandeling zorgt ervoor dat de levensduur van het meubilair verlengd wordt én dat het hout er langer goed uit blijft zien, zonder dat er bijvoorbeeld een doffe tint op terechtkomt. Dit soort behandelingen kunt u bijvoorbeeld aan het eind van de zomer en na de winter doen. Maar hoe ziet een lange behandeling eruit?
 
1 Nat maken
Begin met het volledig nat maken van het materiaal. Hierdoor gaan de poriën van het hout openstaan.
2 Reinigen
Reinig op de wijze die wij hierboven genoemd hebben, dus met een sopje met wat groene zeep of met een speciale reiniger.
3 Drogen
Voordat u verdergaat moeten de meubelen volledig drogen, het liefst langer dan 24 uur, zodat u zeker weet dat er écht geen vocht meer op zit.
4 Schuren
Voor het verwijderen van kleine scheurtjes of schilfers kunt u de tafel licht opschuren met fijn schuurpapier. Hierna moet het meubel stofvrij worden gemaakt.
5 Houtolie aanbrengen
Speciale houtolie voor tuinmeubilair is nodig om de structuur mooi te houden. Dit dient te worden ingewreven met een zachte (microvezel)doek.
6 Afnemen
Neem de meubelen nadat deze in de olie zijn gezet en ongeveer tien minuten zijn blijven staan af met een droge stofvrije doek om overtollige olie te verwijderen.

Vocht is verder ook funest voor houten meubelen. Bescherm daarom de poten van de tuinstoelen en tuintafel in de herfst en winter met rubberen of kunststof doppen tegen vocht. Gebruik bovendien ook geen afdekhoezen. Hieronder hoopt vocht zich op, wat voor lelijke vlekken in het hout kan zorgen.

Groene aanslag verwijderen van tuinmeubilair

Heeft u écht last van groene aanslag op het tuinmeubilair? Dat krijgt u er dan waarschijnlijk met een simpel sopje niet af. Vervang daarom de groene zeep of allesreiniger die u normaal in de sopjes gebruikt door soda. Hiermee creëert u een wat hardnekkiger sopje waarmee u de groene aanslag wél te lijf kunt gaan.

Alle spullen voor het onderhouden van uw tuinmeubilair koopt u bij 123schoon.nl voor een voordelige prijs. Zo geniet u in de zomer het meest van uw tuin.
 
Bekijk schoonmaakmiddelen
voor uw tuinmeubilair

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: