123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Vetvlekken

Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken verwijderen


Vetvlekken verwijderen uit uw kleren of van vloeren, ramen en muren? Op deze pagina leest u hoe u dit doet én vindt u de benodigde producten waarmee u ieder materiaal weer schoon krijgt. Klik hieronder verder om snel de juiste tips te vinden voor de schoon te maken ondergrond:

> Kleding en ander textiel
> Fornuis
> Vloeren
> Ramen
> Muren
> Leer

Hoe verwijder ik vetvlekken uit kleding en ander textiel?

Is er jus, frituurvet, vette zalf of ander vet terechtgekomen op uw kleren, tafelkleed, tapijt of stoffen meubel? Bekijk hieronder alle effectieve reinigingstips voor het schoonmaken van zowel wasbaar als niet-wasbaar textiel. Voor beide varianten geldt dat het belangrijk is om het gebruik van heet water te vermijden. De warmte hiervan zorgt er namelijk voor dat de vetvlekken in de stof trekken en zich hier vastzetten, waardoor het verwijderen lastiger wordt.

Vetvlekken uit wasbaar textiel verwijderen

  • Oplossing 1: Afwasmiddel
    Afwasmiddel is vetafbrekend en daarom een ideaal product voor het verwijderen van vetvlekken uit kleding. Smeer het middel op de vetvlek en laat dit enkele minuten tot een halfuur intrekken. Was het kledingstuk of het tafelkleed vervolgens in de wasmachine op 30°C om alle vlekken weg te halen.

  • Oplossing 2: Speciale vlekverwijderaar
    Er zijn diverse speciale vlekverwijderaars op de markt waarmee vetvlekken op een veilige, snelle en krachtige wijze uit kleren en ander textiel gehaald kunnen worden. In deze middelen zitten bestanddelen die vetafbrekend zijn, waardoor ze de vlekken op een effectieve manier losweken van de vezels van de stof. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing om tot het beste resultaat te komen.

  • Oplossing 3: Schoonmaakazijn
    Maak een mengsel van schoonmaakazijn en water en breng dit met een schone doek aan op de vetvlekken. Op deze manier verwijdert u het vet eenvoudig. Let wel op dat het gebruik van pure schoonmaakazijn afgeraden wordt; gebruik dit product enkel verdund met water.

  • Oplossing 4: Talkpoeder of baking soda
    Last van verse vetvlekken? Met behulp van talkpoeder of baking soda verwijdert u dit. Beide producten hebben namelijk een sterk absorberende werking, waardoor ze het vet uit de stof zuigen. Breng een van de poeders aan op de vlek en laat dit ongeveer een uur intrekken. Vervolgens kunt u de resten wegkloppen en het kledingstuk of tafelkleed wassen volgens het wasvoorschrift.

  • Oplossing 5: Wasbenzine
    Hardnekkige en al ingedroogde vetvlekken verwijdert u met wasbenzine. Dit is een krachtig middel en daarom moet u het gebruik wel eerst uittesten op een onopvallend onderdeel van de stof. Zo voorkomt u verkleuringen of beschadigingen. Als de stof bestand is tegen dit middel, breng dan wasbenzine aan op de vetvlek en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.

  • Oplossing 6: Citroen, tandpasta of melk
    Naast al deze schoonmaakmiddelen zijn er ook nog een aantal huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waarmee vetvlekken te verwijderen zijn. Zo kunt u citroen, tandpasta of melk gebruiken. Breng een van deze producten aan op de vlek, laat dit een kwartiertje intrekken, spoel uit met koud water en was in de wasmachine.

Vetvlekken uit niet-wasbaar textiel verwijderen

Vetvlekken verwijdert u uit stoffen meubels, een vloerkleed of de vloerbedekking met afwasmiddel. Breng uw favoriete afwasmiddel aan op de vlek en laat dit enkele minuten intrekken. Gebruik vervolgens een zachte spons of een schone doek om, al deppend, het afwasmiddel weg te halen. Gebruik een nieuwe doek, maak deze vochtig (maar niet kletsnat!) en dep de vetvlek hiermee uit de stof. Zorg dat u de behandelde plek goed laat drogen om schimmelplekken te voorkomen.

Lukt het niet met afwasmiddel? Maak dan gebruik van Vlekweg Nr. 2 van HG. Dit is een speciaal reinigingsmiddel waarmee alle hardnekkige vlekken worden weggehaald. Breng dit aan op de vlek, laat dit 10 tot 15 minuten intrekken en behandel dan na met warm water.

Hoe verwijder ik vetvlekken van het fornuis?

Vetvlekken kunt u van het fornuis verwijderen met een sopje van Biotex en (lauw)warm water. Gebruik een zachte spons of een microvezeldoek om de vlekken los te poetsen; een schuurspons kan namelijk voor krassen of andere beschadigingen zorgen.

Ook schoonmaakazijn kan, in combinatie met baking soda, gebruikt worden voor het reinigen van het fornuis. Voor het uitvoeren van deze methode brengt u baking soda aan op de vlekken en giet u hier schoonmaakazijn overheen. Als deze twee samenkomen, ontstaat er een bruisende werking, waardoor de vetvlekken makkelijker loskomen. Laat dit even inwerken en boen de vlekken vervolgens volledig weg. 

Hoe verwijder ik vetvlekken van vloeren?

Het is belangrijk om vet zo snel mogelijk te verwijderen, om te voorkomen dat dit in de vloer trekt. Breng hier daarom direct koud water op aan, voordat u aan de slag gaat met een specifieke reinigingsmethode. Als er grote hoeveelheden vet of olie op de vloer terechtgekomen zijn, is het raadzaam om gebruik te maken van absorptiekorrels. Deze nemen al het vet op en vormen een antislip-laag. Zo is dit ideaal voor professionele locaties, zoals garages en professionele keukens.

Voor het verwijderen van de vetvlekken van vloeren kunt u vervolgens gebruikmaken van een vloerreiniger van HG. Welke vloerreiniger u nodig heeft, hangt af van het soort vloer. Er zijn speciale reinigers voor onder meer laminaat, olievloeren en parket. Geen speciale vloerreiniger in huis? Verwijder vetvlekken dan van de vloer met behulp van schoonmaakazijn of afwasmiddel. Breng een van deze middelen aan met een schone doek en schrob het vet zo van het oppervlak. Goed nadrogen met een droge doek is zeer belangrijk.

Hoe verwijder ik vetvlekken van ramen?

Vettige ramen of spiegels maakt u schoon met een sopje van afwasmiddel en warm water. Om echt hardnekkige vlekken weg te halen, kunt u het beste een scheutje ammoniak, een paar theelepels kristalsoda of wat schoonmaakazijn aan het mengsel toevoegen. Dit zijn allemaal middelen die ervoor zorgen dat het vet eenvoudiger van het glas verdwijnt.

Hoe verwijder ik vetvlekken van muren?

  • Oplossing 1: Keukenpapier
    Verse vetvlekken verwijdert u eenvoudig met keukenpapier. Het is hierbij wel belangrijk dat u niet te lang wacht, zodat de vlekken nog niet in de muur getrokken zijn. De muur even afnemen met een natte vaatdoek kan ook helpen, maar let er dan wel op dat de eventuele verf op de muur hiertegen bestand moet zijn. Is er verf op waterbasis gebruikt, dan kan het gebruik van water voor verkleuringen zorgen.

  • Oplossing 2: Baking soda
    Maak een mengsel van warm water (250 ml) en baking soda (200 gram). Er ontstaat een dikke pasta, die u aan moet brengen op de muur en moet laten opdrogen. Met een natte vaatdoek verwijdert u dan de resten én de laatste vetvlekken. Ook hierbij geldt weer: controleer goed of de verf bestand is tegen een behandeling met water en test zo nodig uit op een onopvallend stuk van de muur.

  • Oplossing 3: Vochtig doekje
    Vetvlekken zijn ook van muren te verwijderen met een vochtig schoonmaakdoekje of met een babydoekje, zolang hier geen bleekmiddel in zit. Neem de muur hiermee af om vetvlekken, vingerafdrukken en andere vervuilingen te verwijderen.

Hoe verwijder ik vetvlekken van leren ondergronden?

Bij vetvlekken op leer is het zeer belangrijk om direct te handelen. Als het vet eenmaal door het leer geabsorbeerd is, is het namelijk zeer lastig om dit nog geheel weg te halen. Met een microvezeldoekje kunt u daarom het beste direct al zo veel mogelijk vet weg deppen.

Ook talkpoeder of baking soda zijn handig om te gebruiken. Breng een royale hoeveelheid aan op het leren oppervlak en laat dit enkele uren tot een nacht rusten. Deze poeders zuigen al het vet op en zorgen er dus voor dat dit niet in het leer kan trekken. Zo is dit ideaal om hardnekkige vlekken te voorkomen. Voor het verwijderen kunt u ook gebruikmaken van afwasmiddel.

Op deze pagina heeft u alles gelezen over het verwijderen van vetvlekken van verschillende ondergronden, zoals muren, stoffen meubels, vloeren en ramen. Heeft u naar aanleiding van onze reinigingsmethodes nog vragen of mist u op deze pagina dé gouden tip? Neem dan gerust contact met ons op, zo kunnen we elkaar helpen. 
 

 Disclaimer: lees hier meer.



Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.