123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Roestvlekken

Roestvlekken verwijderen

Roestvlekken verwijderen


Roestvlekken kunnen op verschillende ondergronden ontstaan, bijvoorbeeld op tuintegels, uw bestek of het afvoerputje. Ook kunnen ze op uw kleding terechtkomen als u hiermee in aanraking bent gekomen met een roestige ondergrond. Hoe verwijdert u deze vlekken? Op deze pagina leest u voor allerlei toepassingen de meest succesvolle reinigingstips, om altijd voor een schoon resultaat te gaan. U vindt hier tips voor de volgende ondergronden:

> Kleding
> Vloeren
> Oerplekken op beton
> Metalen ondergronden
> RVS-ondergronden

Roestvlekken verwijderen uit kleding

  • Oplossing 1: Speciale vlekverwijderaar
    Roestvlekken kunt u het beste uit uw kleding verwijderen met behulp van een speciale vlekverwijderaar, zoals de Vlekweg Nr. 7 van HG. Maak de vlek vochtig met dit krachtige middel en laat dit 1 of 2 uur inwerken. Zorg dat het niet indroogt, want dit kan schade aan de weefsels van de stof veroorzaken. Reinig het kledingstuk daarna grondig met warm water en een borstel. Door de effectieve samenstelling van bestanddelen worden roestvlekken hiermee op een snelle én veilige wijze verwijderd.

  • Oplossing 2: Citroensap
    Roestvlekken op witte kleding? Om deze te verwijderen kunt u gebruikmaken van citroensap en zout. Door de hoge zuurgraad in het citroensap wordt roest hiermee eenvoudig weggehaald. Het zuur maakt namelijk een verbinding met het ijzer, waardoor dit uit de vezels van de stof getrokken wordt en verdwijnt. Maak voor deze reinigingsmethode een papje van twee theelepels zout en het sap van een halve citroen. Breng dit met een schone doek aan op de kleding, laat dit een uur intrekken en spoel het kledingstuk dan goed uit. Was tot slot volgens het wasvoorschrift.

  • Oplossing 3: Zure melk
    Op gekleurde kleding is het niet verstandig om citroensap te gebruiken. Er zouden dan namelijk ontkleuringsvlekken kunnen ontstaan. Daarom kunt u hiervoor beter gebruikmaken van een ander product met een hoge zuurgraad, zoals zure melk of karnemelk. Laat uw bevlekte kledingstuk een nachtje staan in een emmer met deze melk en de roestvlekken zullen eenvoudig verdwijnen. Nadien in de wasmachine wassen is wel noodzakelijk.

Roestvlekken verwijderen van vloeren

Bij het verwijderen van roestvlekken van vloeren is het belangrijk om er rekening mee te houden dat u poreuze tegels en niet-poreuze tegels op een andere manier moet behandelen. Poreuze materialen zijn materialen die vocht kunnen absorberen, zoals beton, marmer, tegels van terracotta, natuursteen en onbehandeld hout.

Keramiek, harde en zachte kunststoffen en voorbehandeld hout zijn allemaal materialen die niet-poreus zijn. Bekijk goed om wat voor vloer het gaat om de vlekken op de juiste wijze te kunnen verwijderen.

Roestvlekken verwijderen van poreuze vloeren

Voor het verwijderen van roestvlekken van poreuze vloeren kunt u het beste niet-zure en niet-schurende producten gebruiken. Maak dus geen gebruik van reinigingsmethodes waarbij er gewerkt wordt met dingen als citroen, zout of azijn.

U kunt in plaats daarvan beter gebruikmaken van een speciale verwijderaar, zoals de HG Roestvlekken Verwijderaar. Dit middel bevat namelijk geen zuren en is geschikt voor het op een veilige manier verwijderen van roest van bijna alle oppervlakken. Bedek het gehele oppervlak met dit middel, laat dit 5 tot 15 minuten intrekken en neem nadien af met keukenpapier of een schone doek. Nabehandelen met water is aan te raden.

Roestvlekken verwijderen van niet-poreuze vloeren

Op niet-poreuze vloeren kunt u wel gebruikmaken van producten met een hoge zuurgraad. Haal roestvlekken bijvoorbeeld weg met behulp van citroensap en grof zout. Breng het sap aan op de roestvlek en bedek dit vervolgens met het zout. Laat dit (aan de hand van de hardnekkigheid van de vlek) tussen 5 minuten en een uur inwerken en gebruik dan het schurende gedeelte van een spons om de vlekken voorzichtig weg te halen. Schuur niet te hard om het ontstaan van krassen te voorkomen.

Ook met cola kunt u niet-poreuze vloeren behandelen. Door het koolzuur in dit product worden de vlekken namelijk losgeweekt. Breng een scheutje van deze frisdrank aan op de roestvlek, laat dit een paar minuten intrekken en spoel dit dan af met water. De roestvlekken verdwijnen op deze manier eenvoudig. Test dit soort reinigingsmethodes altijd eerst uit op een onopvallend onderdeel van de ondergrond om er zeker van te zijn dat er hiermee geen beschadigingen of verkleuringen ontstaan.

Oerplekken op beton

Roestvlekken op betonnen oppervlakken, zoals betontegels, worden ook wel oerplekken of oerpitten genoemd. Er is hierbij geen sprake van ‘gewone’ roest op de buitenkant van de tegel, maar van roest die in de tegel zit. Beton wordt namelijk gemaakt van een samenstelling van zand, grind en mergel. Soms wordt hier ook ijzer aan toegevoegd. Het kan voorkomen dat dit ijzer door regenwater naar de oppervlakte getransporteerd wordt, waardoor er roestbruine vlekken zichtbaar worden.

Deze vlekken zijn meestal niet goed te zien als het beton droog is, maar kunnen wel opvallen als de betontegel nat geweest is, bijvoorbeeld als het geregend heeft. Omdat oerplekken in de tegels zitten, is het verwijderen hiervan geen mogelijkheid. Het gebruik van een van onze reinigingsmethodes is dan ook niet aan te raden. Oerplekken zijn wel te voorkomen door een tegel met een toplaag of coating uit te kiezen.

Roestvlekken verwijderen van metalen ondergronden

  • Oplossing 1: HG Roestoplosser
    U kunt roestvlekken verwijderen van metalen ondergronden, bijvoorbeeld van bouten, moeren en metalen hekken, met behulp van de HG Roestoplosser. Dit is een middel dat roest op een snelle en effectieve wijze verwijdert, zónder dat u hoeft te schuren. Breng de roestoplosser verdund aan op de ondergrond of dompel het voorwerp onder in een mengsel van water (vijf delen) en de oplosser (één deel). Laat dit, afhankelijk van de hardnekkigheid van de roestplek, 10 minuten tot enkele uren inwerken en spoel goed na met water.

  • Oplossing 2: Witte natuurazijn
    Door de hoge zuurgraad in witte natuurazijn kunt u ook dit product gebruiken voor het verwijderen van roest van metalen ondergronden. Meng natuurazijn met water en breng dit op de vlek aan, of laat het voorwerp hier voor een periode van 30 minuten in weken. Met een borsteltje kunt u vervolgens de roestvlekken eenvoudig verwijderen. Zijn er nog resten achtergebleven? Herhaal dit proces dan nogmaals om voor een perfect resultaat te gaan.

  • Oplossing 3: Limoensap en zout
    Besprenkel de roestvlekken op metalen ondergronden met limoensap en breng hier een ruime hoeveelheid zout op aan. Nadat u dit 2 tot 3 uur heeft laten intrekken, kunt u dit eraf schrapen met een harde spons of een borstel. Door de hoge zuurgraad verdwijnt de roest. In plaats van limoensap kunt u voor deze reinigingsmethode ook citroensap gebruiken.

Roestvlekken verwijderen van RVS-ondergronden

Roestvlekken kunt u van RVS-ondergronden verwijderen met behulp van baking soda. Maak een mengsel van water (twee kopjes) en baking soda (één eetlepel) en smeer dit op de roestvlek. Laat dit 30 tot 60 minuten inwerken en behandel de plek dan na met een vochtige doek. Hardnekkige vlekken kunt u weghalen met een borsteltje.

Roestvlekken op uw bestek? Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het gebruik van de vaatwasser en kunt u onder meer verwijderen met behulp van witte natuurazijn. Laat het bestekstuk weken in een bak met water en de azijn. Vervolgens schoonmaken met een afwasborstel, en de roestvlekken zijn verdwenen.

U kunt ook een rauwe ui of een aardappel gebruiken voor het verwijderen van roestvlekken van bestek. Hoe werkt dit? Steek het bestekstuk zo diep mogelijk in de rauwe ui of de aardappel en laat dit een dagje staan. Door de sappen wordt de roest verwijderd en geniet u weer van uw schone bestek.

Op deze pagina heeft u meer informatie kunnen vinden over verwijderen van roestvlekken. Heeft u nog vragen over een van de genoemde reinigingsmethodes of mist u op deze pagina dé gouden tip? Neem dan gauw contact met ons op, zodat we elkaar kunnen helpen. 
 

 Disclaimer: lees hier meer.



Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.