123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Is zwemmen in chloorwater slecht?

Is zwemmen in chloorwater slecht?
Is zwemmen in chloorwater slecht?
 

Kunt u gewoon zwemmen in water dat met chloor behandeld is? En wat als u een slokje chloorwater heeft binnengekregen? Op deze pagina leest u meer over de veiligheid van chloor in uw zwembadwater.

Kunt u zwemmen in chloorwater?

Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel. Doordat de vuildeeltjes niet afgebroken worden als er geen desinfectiemiddelen in het water zitten kunnen er algen, schimmels en virussen ontstaan in het water, en dat wilt u natuurlijk liever voorkomen. Dit is namelijk niet goed voor uw gezondheid.

Toch raden we u aan om geen nieuw chloor toe te voegen vlak voordat u gaat zwemmen; u kunt dit beter in de avond daarvoor doen. Direct contact met chloor kan namelijk wel voor irritaties zorgen, onder meer aan de ogen en de huid. Dit komt doordat de concentratie van onverdund chloor te hoog is.

Mocht u een chloordrijver gebruiken om chloor aan het water toe te voegen, dan adviseren we u om deze uit het water te halen op het moment dat u gaat zwemmen. Zorg er bovendien voor dat de chloordrijver, de chloortabletten én het chloorgranulaat altijd buiten het bereik van kinderen gehouden worden.

Als u veel chloor heeft toegevoegd of een chloorshockbehandeling heeft uitgevoerd raden we u aan om minstens 6 uur te wachten voordat u weer van het zwembad gebruik gaat maken.

Toch last tijdens of na het zwemmen?

Krijgt u toch last van een branderig en jeukerig gevoel aan uw ogen of bultjes en uitslag op uw huid, tijdens of na het zwemmen? Of zelfs van benauwdheid en ademhalingsproblemen? Dan kan het zo zijn dat er te veel chloor in het water zit. Hierdoor kan er een chloordamp ontstaan, waar u last van kunt krijgen.

Deze te hoge chloorwaarde is eenvoudig op te lossen door het water voor langere tijd bloot te stellen aan zonlicht. De UV-stralen zorgen er dan voor dat de chloorwaarde automatisch daalt. Om dit proces na te bootsen kunt u ook een UV-lamp gebruiken. Controleer de (chloor)waardes voordat u opnieuw gebruik gaat maken van het bad en zorg dat u zich altijd goed houdt aan de voorgeschreven doseringen.

Er kan ook een reactie vrijkomen als chloor reageert op vuildeeltjes in het zwembad, wat voor prikkende ogen kan zorgen. Zorg er daarom voor dat u altijd gaat douchen voordat u van het bad gebruik gaat maken.

Als u toch last heeft van een geïrriteerde huid of jeukerige ogen kunt u dit oplossen door uw huid of ogen goed af te spoelen met kraanwater. Last aan de luchtwegen zal in de meeste gevallen spontaan verdwijnen. Houden de problemen langer dan 6 uur aan? Raadpleeg dan een arts.

Slokje zwembadwater binnengekregen?

Een slokje zwembadwater binnenkrijgen is niet gevaarlijk. Pas als er hele grote hoeveelheden worden opgedronken kunnen er problemen ontstaan. Houd onderhoudsmiddelen wel buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren. Het inslikken van middelen als chloortabletten, chloorkorrels of pH-waarde verhogers kan namelijk wél voor ernstige problemen zorgen. Is dit toch per ongeluk gebeurd? Laat het slachtoffer dan niet braken, maar raadpleeg in plaats daarvan direct een arts. Die kan de juiste behandeling in gang zetten.

Ook voor huisdieren is het niet gevaarlijk om een slokje zwembadwater binnen te krijgen en ontstaan er pas bij grote hoeveelheden problemen. Om ongelukken te voorkomen kunt u uw zwembad wel met behulp van een afdekzeil afdekken als u hier geen gebruik van maakt. Zo zorgt u ervoor dat uw huisdier niet per ongeluk zonder uw toezicht gaat drinken uit uw zwembad.

In deze tekst heeft u gelezen over de veiligheid van chloorwater en de vraag of zwemmen hierin slecht voor u is. Heeft u hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij u kunnen helpen.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Zwemmen in chloorwater: FAQ

Veelgestelde vragen

Kan ik zwemmen in chloorwater?

Het kan geen kwaad om te zwemmen in zwembadwater waaraan chloor is toegevoegd. Het is in veel gevallen juist gezonder omdat bacteriën die in onbehandeld water kunnen zitten in water met chloor geen vrij spel krijgen. Het is wel verstandig om na het toevoegen van chloor ongeveer 6 uur te wachten, anders kan de intensiteit van het net toegevoegde chloor uw huid en ogen irriteren.

Kan ik last krijgen van zwemmen in chloorwater?

Het kan voorkomen dat u toch wat klachten ontwikkelt tijdens of na het zwemmen. Bijvoorbeeld een branderig of jeukerig gevoel aan uw ogen of uitslag op uw huid. In dit geval kan het zijn dat er teveel chloor in het water zit, waardoor er een chloordamp ontstaat. In dit geval is het handig de chloorwaarde te verlagen door het zwembad voor een lange tijd bloot te stellen aan zonlicht of aan een UV-lamp.