123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Wat zijn de juiste waardes voor het zwembadwater?

De juiste waardes voor uw zwembadwater

De juiste waardes voor uw zwembadwater


Gaat u (voor het eerst) gebruikmaken van uw eigen zwembad? Dan is het belangrijk dat de kwaliteit van het water goed op peil is. Waarom? U voorkomt zo vies zwemwater, mogelijke vlekken, aanslag of eventuele schade aan het materiaal. Gezond zwembadwater is opgebouwd uit een aantal onderdelen: de pH waarde, alkaliniteit en chloorwaarde.

Zwembadwater testen

Om de waterbalans te beoordelen test u als eerste de basis van het water, de pH waarde. Deze waarde is belangrijk voor de algehele kwaliteit van het zwemwater. Zo zorgt het er onder andere voor dat het chloor goed zijn werk kan doen en voorkomt het groen water. Meer informatie over het verhogen of verlagen van de pH-waarde? Lees dan onze tekst hierover.
 

Vervolgens test u de alkaliniteit van het zwembadwater. Als deze in balans is, zorgt het voor een stabiele pH waarde. Met een TA verhoger of verlager kunt u grote schommelingen in het water opvangen.
 

Meet als laatste het chloorgehalte. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen de totale, vrije en gebonden chloorwaarde:
- Totale chloorwaarde: hoeveelheid chloor in het water, maar zegt niets over de werking.
- Vrije chloorwaarde: hoeveelheid actief chloor, deze waarde bepaalt de desinfectie.
- Gebonden chloorwaarde: hoeveelheid chloor die niet meer actief is en zijn werking al heeft gedaan. Hoe lager deze waarde, hoe beter.
 
Eventueel kunt u ook nog een anti-alg middel toevoegen. Hiermee voorkomt u een gladde bodem en glibberige wanden.

De ideale waardes voor gezond zwemwater

De afzonderlijke waardes zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Als de ene waarde niet goed is, heeft dat effect op de ander. De waardes kunnen uit balans worden gebracht door de buitenlucht, regen, veel zon en natuurlijk actief gebruik van het zwembad.
 

Hanteer daarom de volgende waardes tijdens het meten en corrigeren van de pH waarde, alkaliniteit en verschillende chloorwaardes van uw zwembadwater. Zo weet u zeker dat uw zwembadwater in de juiste staat verkeert.
 

Ideale waardes voor zwembadwater
pH waarde: Tussen 7,2 en 7,6
Alkaliniteit: Tussen 100 en 150 p.p.m.
Totale chloorwaarde: Tussen 0,5 en 3,5 p.p.m.
Vrije chloorwaarde: Tussen 0,5 en 2,5 p.p.m.
Gebonden chloorwaarde: Maximaal 1,0 p.p.m.
  

Voldoen de waardes van uw zwembadwater aan de normen in bovenstaande tabel? Dan is uw zwembad klaar voor gebruik en kunt u volop genieten van een zomer in uw eigen tuin. Kunt u de waterkwaliteit nog bijschaven? Begin hier dan op tijd mee, sommige middelen hebben een langere inwerktijd. 


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Juiste waardes voor zwembadwater: FAQ

Veelgestelde vragen

Wat is de juiste pH-waarde voor zwembadwater?

De pH-waarde van zwembadwater hoort tussen de 7,2 en 7,6 te liggen. Deze waarde staat aan de basis van de chloorwaarde van het zwembad; wanneer de pH-waarde niet naar behoren is zal het ook lastig zijn om de chloorwaarde op orde te krijgen. Zorg dus altijd voor een goede pH-waarde.

Wat is de juiste alkaliniteit voor zwembadwater?

De alkaliniteit (de hoeveelheid alkaline in het zwembadwater) dient tussen de 100 en 150 p.p.m. te liggen. De alkaliniteit is van invloed op de pH-waarde. Krijgt u de pH-waarde niet goed? Dan kan het zijn dat de alkaliniteit van het zwembadwater niet goed is. U kunt de alkaliniteit aanpassen met een TA verhoger of verlager.

Wat is de juiste chloorwaarde voor zwembadwater?

De ideale chloorwaarde van het zwembadwater is afhankelijk van de soort chloorwaarde. Dit zijn er in totaal drie: de totale chloorwaarde tussen de 0,5 en 3,5 p.p.m.; de vrije chloorwaarde tussen de 0,5 en 2,5 p.p.m.; de gebonden chloorwaarde maximaal 1,0 p.p.m. Krijgt u de chloorwaarde lastig op orde? Kijk dan of de pH-waarde wel goed is.