123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Uw zwembad verwarmen op 5 manieren

Uw zwembad verwarmen op 5 manieren
Uw zwembad verwarmen op 5 manieren
 

In deze tekst leest u meer over de verschillende manieren waarop u uw zwembad kunt verwarmen. Hier leest u hoe u met of zonder zwembadverwarming voor een prettige temperatuur kunt zorgen.

1. Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt met behulp van elektriciteit warmte aan de buitenlucht en laat deze warmte vervolgens terechtkomen in het zwembad. Dit is een natuurkundig proces waarbij lucht onder hoge druk samengeperst wordt en er warmte ontstaat. Meestal is de gewenste temperatuur handmatig in te stellen en kunt u er zo voor zorgen dat het zwembad warm genoeg wordt.

De buitentemperatuur is bij deze verwarmingsmethode wel zeer belangrijk. Bij temperaturen boven de 10 graden kunt u zonder problemen gebruik maken van een warmtepomp. Wanneer de temperatuur lager wordt zal er echter een hoop energie nodig zijn voor het verwarmen van het zwembad. Als u rekening wilt houden met het rendement zult u de buitentemperatuur dus in acht moeten nemen.

De warmtepomp dient aangesloten te worden aan de filterpomp, om goede circulatie mogelijk te maken. Als u bij uw kleinere zwembaden geen gebruik maakt van een filterinstallatie is ook het gebruik van een warmtepomp niet mogelijk.

Let bij het uitkiezen van de juiste warmtepomp bovendien op de verwarmingscapaciteit van de pomp in combinatie met de grootte van het bad. Hierbij geldt dat er 1 kW warmte nodig is voor het warm houden van 4 m3 water. Lees bij ons alles over het berekenen van de watercapaciteit van uw bad. Deel de watercapaciteit door vier om de juiste verwarmingscapaciteit te vinden. Het is afhankelijk van de buitentemperatuur en de verwarmingscapaciteit hoe lang het duurt om het water op te warmen.

Voor- en nadelen van een warmtepomp
 Energiezuinig
 Ook te gebruiken als er geen zon is
 Lage verbruikskosten
 Minder rendabel als de buitentemperatuur onder 10 graden zakt
 Alleen te gebruiken in combinatie met een filterpomp

2. Verwarmingselementen op basis van zonnewarmte

Deze verwarmingselementen gebruiken de warmte van de zon om het zwembadwater op te warmen. Er wordt een techniek gebruikt waarbij het water door het verwarmingselement heen gepompt wordt en tijdens dit proces door de temperatuur van het zonlicht verwarmd wordt. Doordat al het water door het verwarmingselement heen gepompt moet worden om het te verwarmen is dit met name geschikt voor de kleinere zwembaden.

Het gebruik van verwarmingselementen op basis van zonnewarmte is een goede keuze voor iedereen die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Doordat er hiermee geen elektriciteit wordt verbruikt is dit een stuk minder belastend voor het milieu dan andere verwarmingsmethodes.

Voor- en nadelen van verwarmingselementen op basis van zonnewarmte
Energiezuinig en milieuvriendelijk
Lage aanschafkosten
 Geen verbruikskosten
 Rendement afhankelijk van de zon
 Niet altijd geschikt voor grotere zwembaden

3. Elektrische zwembadverwarming

Elektrische zwembadverwarming is qua techniek vergelijkbaar met een waterkoker en bevat een spiraal die met behulp van stroom verwarmd wordt. Wanneer het water hierlangs gepompt wordt, wordt de temperatuur automatisch op peil gebracht. In de meeste gevallen kunt u de thermostaat gebruiken om de voor u prettige temperatuur in te stellen.

Doordat er bij elektrische zwembadverwarming sprake is van een vrij hoog energieverbruik raden we het aan om deze verwarmingstechniek enkel te gebruiken in het geval van kleinere zwembaden, mits deze zwembaden een filtersysteem hebben. Installatie is vaak eenvoudig en kan rechtstreeks in het filtersysteem gedaan worden. Houd de handleiding goed in de gaten en schakel als dit nodig is hulp in, want als de elektrische zwembadverwarming niet goed geïnstalleerd wordt kan dit leiden tot oververhitting en eventueel kortsluiting.

Voor- en nadelen van elektrische zwembadverwarming
Stabiele en snelle verwarming van het zwembadwater
Compacte verwarming
Hoog energieverbruik
Nauwkeurige installatie vereist om oververhitting te voorkomen
Enkel te gebruiken in combinatie met een filtersysteem

4. Warmtewisselaar

De warmtewisselaar maakt het mogelijk om warmte te verplaatsen van het ene systeem naar het andere systeem, bijvoorbeeld van het verwarmingssysteem in huis naar het filtersysteem in uw zwembad.

De warmtewisselaar kan dus worden aangesloten aan het verwarmingssysteem in huis, waardoor de warmte van uw boiler of CV naar het zwembad gestuurd wordt. Water stroomt vervolgens langs het warmte-element, waar de warmte van uw verwarmingssysteem opgevangen wordt, en komt verwarmd en met een prettige temperatuur weer in uw zwembad terecht.

Bij deze methode bent u niet afhankelijk van de zon of de buitentemperatuur, zodat u hier het hele jaar gebruik van kunt blijven maken. Wel moet u er rekening mee houden dat het niet erg rendabel is om de warmtewisselaar continu op uw verwarmingssysteem aan te sluiten. Dit zorgt voor een hoog energieverbruik en maakt dat de warmtewisselaar duur is in gebruik. Daarom wordt er regelmatig gekozen om de warmtewisselaar te gebruiken in combinatie met een andere vorm van zwembadverwarming, bijvoorbeeld een warmtepomp of verwarming op basis van zonnewarmte.

Voor- en nadelen van een warmtewisselaar
Water warmt snel op
Rendement niet afhankelijk van externe factoren
Duur in verbruik
Niet energiezuinig
Niet te gebruiken voor losstaande zwembaden

5. Heater op basis van hout

Ook met behulp van een zwembadkachel kunt u het zwembadwater op temperatuur brengen. Het water wordt door het vuur in de houtkachel verwarmd. Hierdoor moet u er rekening mee houden dat u zelf de aanvoer van hout moet regelen. Dit leidt ertoe dat deze methode over het algemeen beschouwd wordt als vrij arbeidsintensief. Gebruik dit dan ook bij voorkeur alleen voor de kleinere zwembaden, of voor incidenteel gebruik.

Een ander nadeel van houtkachels is het feit dat het hierbij iets lastiger is om een gewenste temperatuur in te stellen. U kunt aan de hand van zuurstof en brandstof wel aanpassingen doen om de temperatuur enigszins te reguleren, maar dit vereist enige handmatigheid en nauwkeurigheid.

Voor- en nadelen van een heater op basis van hout
Niet afhankelijk van zonlicht of buitentemperatuur
Gunstig voor uw portemonnee
Lastig om de gewenste temperatuur in te stellen
Vrij arbeidsintensief

Kunt u uw zwembadwater verwarmen zonder verwarming?

Het is erg lastig om het zwembadwater zonder speciaal verwarmingselement warmer te krijgen dan 22 tot 25 graden, zeker als uw bad in de schaduw staat. Plaats het zwembad daarom bij voorkeur op een zonovergoten plek. Daarnaast zijn er ook nog alternatieve verwarmingsmethodes beschikbaar. Zo kunt u uw zwembad verwarmen met behulp van zwarte vuilniszakken en een hoepel. Als u de vuilniszakken om de hoepel spant kunt u namelijk uw eigen verwarmingselement op basis van zonnewarmte creëren. Leg dit op het wateroppervlak, en door de zwarte kleur van de vuilniszakken wordt de warmte dan aangetrokken, waardoor de temperatuur van het water zal stijgen. Let wel dat dit uiteraard minder goed werkt dan de andere methodes zoals hierboven besproken.

Tip! Water verwarmen is belangrijk, maar zorgen dat het water goed op temperatuur gehouden blijft ook. Hoe beter de warmte vastgehouden wordt, hoe minder moeite er door de verschillende systemen gedaan hoeft te worden om de temperatuur op peil te houden. Om warmte vast te houden is het goed afdekken van uw zwembad noodzakelijk.

Hiervoor kunt u een afdekzeil gebruiken. Hiermee wordt gezorgd dat warmte minder snel ontsnapt aan het bad en voorkomt u tegelijkertijd dat er vervuilingen in het water terechtkomen. Let er wel op dat het goed in de gaten houden en eventueel op peil brengen van de zwembadwaardes belangrijk is na (langdurig) gebruik van een afdekzeil.

In deze tekst hebben we 5 verschillende verwarmingsmethodes besproken voor het verhogen van de temperatuur van uw zwembadwater. Heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op, zodat we u kunnen helpen.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.