123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Hoeveel water heeft u nodig voor uw zwembad?

Hoeveel water heeft u nodig voor uw zwembad?

Hoeveel water heeft u nodig voor uw zwembad?


In deze tekst leest u alles over het vullen van uw zwembad. Zo leggen we uit welk water u moet gebruiken en laten we weten hoe u de watercapaciteit van uw ronde of vierkante zwembad kunt berekenen. Met al deze tips zorgt u ervoor dat uw zwembad op de juiste manier gevuld wordt en weet u direct hoe lang u hier ongeveer mee bezig bent.

Welk water moet u gebruiken voor het vullen van uw zwembad?

Het is zeer belangrijk om voor het vullen van uw zwembad leidingwater te gebruiken. Grondwater en regenwater zijn namelijk niet geschikt. Dit soort water bevat veel kalk en ijzer en heeft een afwijkende zuurgraad. Dit zorgt ervoor dat onderhoudsmiddelen minder goed werken en het moeilijker is om gezond zwembadwater te creëren. Zo zult u eerder last krijgen van bruin zwembadwater of andere problemen. Gebruik daarom altijd kraanwater.

Hoeveel water heeft u nodig voor uw zwembad?

Hoeveel water u nodig heeft voor het vullen van uw zwembad is per variant verschillend en vooral afhankelijk van de grootte. Bij alle baden die u bij ons kunt kopen hebben we voor het gemak de watercapaciteit genoemd, zowel in de specificaties als in de tekst. Het is belangrijk om goed te weten hoeveel water er in uw bad past om bijvoorbeeld uw onderhoudsmiddelen goed te kunnen doseren. Wilt u het zelf berekenen? Daarvoor kunt u de volgende formules aanhouden:

Rechthoekig zwembad

Gebruik de formule lengte (in meter) x breedte (in meter) x hoogte (in meter). Hiermee rekent u uit hoe groot het inhoudsvolume van uw zwembad is in m3. Eén m3 staat gelijk aan 1.000 liter water. Als er dus een inhoud is van 3 m3, dan kunt u 3.000 liter water kwijt in het bad. Let er wel op dat u bij het berekenen werkt met meters. Op onze site hebben we de afmetingen weergegeven in centimeters. Dit moet u dus altijd even omrekenen (100 cm = 1 m).

Let er ook op dat u hiermee de watercapaciteit van het volledige bad berekent. Doe daarom lengte (in meter) x breedte (in meter) x hoogte (in meter) x 0,8 of gebruik wel bovenstaande formule maar trek eerst 5 tot 15 cm af van de hoogte.
 

Voorbeeld:
Als voorbeeld nemen we het Bestway opzetzwembad Steel Pro van 300 cm lang, 201 cm breed en 66 cm hoog. Om de watercapaciteit te berekenen gebruikt u de formule: 3 x 2,01 x 0,66 = 3,9798 m3. Doe dit keer 1.000 en u weet dat dit gelijk is aan 3.980 liter water. Dit is de watercapaciteit van het hele bad. Doe dit keer 0,8 en dan komt u uit op een watercapaciteit van 3.184 liter.

Rond zwembad

Gebruik de wiskundige formule π x (radius in cm x radius in cm) x waterdiepte in cm of de versimpelde formule lengte (in meter) x breedte (in meter) x hoogte (in meter) x 0,78. Deze simpele formule is iets minder accuraat, maar een prima uitgangspunt. Hiermee rekent u het aantal m3 uit. Daarom moet u de uitkomst keer 1.000 doen om het aantal liters te berekenen; immers is 1 m3 gelijk aan 1.000 liter water. Zorg dat u de afmetingen eerst omrekent van centimeters naar meters (100 cm = 1 m).

Let op dat u hiermee de watercapaciteit van het volledige bad berekent, maar u vult deze natuurlijk niet tot de nok. Trek daarom 5 tot 15 cm af van de hoogte voordat u bovenstaande formule gaat gebruiken. Daarnaast is het ook nog zo dat zelfdragende zwembaden, waarbij alleen de bovenrand opgeblazen wordt, een iets andere vorm hebben. Hierdoor kan de watercapaciteit hiervan afwijken.
 

Voorbeeld:
Als voorbeeld nemen we het Bestway opzetzwembad Steel Pro Max met een diameter van 366 cm en een hoogte van 76 cm. Om de watercapaciteit te berekenen gebruikt u de formule: 3,66 x 3,66 x 0,61 (76 cm - 15 cm) x 0,78 = 6,374 m3. Doe dit keer 1.000 en u weet dat dit gelijk is aan ongeveer 6.374 liter water (en misschien iets meer als u het bad wat voller maakt).

Hoe lang duurt het om uw zwembad te vullen?

Hoe lang het duurt om uw zwembad te vullen is niet alleen afhankelijk van het aantal liters dat er in uw bad past, maar ook van het aantal liters dat er per minuut uit uw kraan komt. Dit verschilt per land en per gemeente. Het is namelijk afhankelijk van de waterdruk, die bijvoorbeeld in een heuvelachtig landschap hoger is.

Er kan 600 liter per uur uit de kraan komen, maar ook 1.000 liter. U kunt aan de hand van bovenstaande formules de watercapaciteit van uw bad berekenen. Vervolgens kunt u een indicatie maken van de tijd dat het duurt om het bad te vullen.
 

Voorbeeld:
Past er 2.300 liter water in het bad? Dan kan het 2,3 uur duren om het bad te vullen (2.300 liter gedeeld door 1.000 liter per uur). Het kan echter ook 3,8 uur duren (2.300 liter gedeeld door 600 liter per uur). Dit is dus afhankelijk van de waterdruk in uw gemeente. Past er 4.700 liter water in het bad? Dan weet u dat het ongeveer tussen de 4,7 uur (in het geval van 1.000 liter water) en de 7,8 uur (in het geval van 600 liter water) duurt om het bad te vullen.

Tot hoe ver moet het waterpeil komen?

Hoe vol uw bad mag worden is vooral afhankelijk van de vraag of u een vast zwembad of een opzetzwembad heeft. Bij een vast zwembad moet u rekening houden met de skimmers. Dit zijn afzuigpunten die onder meer gemonteerd zijn onder de zwembadrand. Het water mag tot halverwege de bovenste skimmers komen. Dit zal in de praktijk ongeveer 10 cm onder de zwembadrand zijn.

Een opzetzwembad of opblaasbaar zwembad mag niet te vol zijn, maar zeker ook niet te leeg. Dan kan de opblaasbare ring namelijk naar binnen gaan staan of kan het frame naar binnen gaan hangen. Vul het zwembad bij een zelfdragend bad tot de onderkant van de opblaasring en bij een opzetbad tot ongeveer 5 of 10 cm onder de zwembadrand.

In deze tekst heeft u alles gelezen over het vullen van uw zwembad, van het water dat u het beste kunt gebruiken tot het aantal liters dat er in uw bad moet. Wilt u meer lezen over het zomerklaar maken van uw zwembad? Lees dan onze blog hierover. En heeft u nog vragen ? Neem dan gerust contact met ons op.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Hoeveel water heeft u nodig voor uw zwembad?: FAQ

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant: