123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

Wanneer moet u een chloorshock gebruiken?

Wanneer moet u een chloorshock gebruiken?
Wanneer moet u een chloorshock gebruiken?


Op deze pagina vindt u meer informatie over de zogenoemde chloorshock. We leggen uit wat dit precies is en wanneer u dit moet gebruiken om uw zwembadwater gezond te houden.

Wat is een chloorshock?

Een chloorshock is een extra grote dosis chloor, in poedervorm. Normaal voegt u ongeveer één chloortablet van 20 gram per 3 m3 water toe (in het geval van kleine baden) en één chloortablet van 200 gram per skimmer (in het geval van een grote of vaste baden), maar een chloorshock bevat een veel grotere hoeveelheid chloor. Door de poedervorm lost het onderhoudsmiddel bovendien een stuk sneller op. Normaal wordt het chloor stapsgewijs vrijgegeven, zeker als u een chloordrijver gebruikt, maar tijdens de chloorshockbehandeling komt het in één keer in het zwembadwater terecht. Zo heeft u maar 18 gram chloorshockpoeder nodig om het chloorgehalte van 10 m3 water te verhogen met 1 p.p.m. 
 

Voorbeeld:
Als u een zwembad heeft van 5.000 liter water (= 5 m3) en het chloorgehalte is gezakt naar 1 p.p.m., dan doet u er goed aan om minstens 9 gram chloorshock toe te voegen. Op deze manier verhoogt u het chloorgehalte met 1 p.p.m., zodat de waarde 2 p.p.m. wordt. Wilt u dat de waarde 2,5 p.p.m. wordt? Voeg dan ongeveer 14 gram toe. 

 

Waarom zou u een chloorshock gebruiken? Dit heeft als doel het herstellen van het chloorgehalte van het water, wanneer dit te laag geworden is. Dit is het geval als de waarde onder 1 p.p.m. (ook wel 1 mg/l) gezakt is.

Let op! De chloorwaarde is geen opzichzelfstaande waarde maar hangt nauw samen met de pH-waarde. Is de pH-waarde niet goed, dan werkt het chloor ook niet. Zorg daarom dat u altijd eerst de pH-waarde controleert en eventueel corrigeert naar een waarde tussen 7,2 en 7,6 voordat u een chloorshock gaat toepassen.

Wanneer moet u een chloorshock gebruiken?

Een chloorshockbehandeling moet dus uitgevoerd worden als het chloorgehalte te laag is geworden en als een langzaam oplossend chloortablet niet meer voldoende is om dit probleem op te lossen. Dit komt voor in de volgende gevallen:

  • Bij ingebruikname van het zwembad. Als u het bad gevuld heeft is het water nog helemaal niet gedesinfecteerd. Het is dan belangrijk om de waardes direct goed op peil te brengen met behulp van een chloorshock.

  • Na de winterperiode. Een belangrijk onderdeel van het zomerklaar maken van uw bad is, zowel in het geval van opzetbaden als van vaste baden, het uitvoeren van een chloorshockbehandeling. Hiermee wordt de chloorwaarde direct op peil gebracht.

  • Als de chloorwaardes een tijdje niet gecontroleerd zijn. Grote kans dat de waarde te laag is geworden. Controleren en een boost geven met behulp van een chloorshock is dan noodzakelijk.

  • Als u last heeft van bruin zwembadwater. Dit probleem wordt vaak veroorzaakt door bruine algen en is eenvoudig op te lossen door het water goed te desinfecteren.

  • Als het bad blootgesteld is aan (te veel) externe factoren. Bijvoorbeeld als er in een weekend intensief gebruik van het bad gemaakt is, als het heeft geregend of geonweerd of als de zon langdurig op het water heeft geschenen. Dit zijn allemaal factoren waardoor het chloorgehalte verlaagd wordt, zodat het toedienen van chloorshock vereist is.

Mag u zwemmen na het uitvoeren van een chloorshockbehandeling?

Omdat er in één keer een grote hoeveelheid chloor aan het bad toegevoegd wordt mag u niet direct gaan zwemmen. We adviseren u om na het toedienen van de chloorshock minstens 6 uur te wachten voordat u weer gebruik gaat maken van het bad. U kunt er om deze reden ook voor kiezen om de chloorshockbehandeling standaard in de avond uit te voeren.

In deze tekst heeft u alles gelezen over het uitvoeren van een chloorshockbehandeling. Heeft u hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij u kunnen helpen.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Wanneer een chloorshock gebruiken: FAQ

Veelgestelde vragen

Wat is een chloorshock?

Een chloorshock is een relatief grote hoeveelheid chloor in poedervorm in plaats van een chloortablet van relatief kleine dosis. Ook wordt de chloor in poedervorm veel sneller door het water opgenomen. Het praktische verschil is dat bij chloortabletten een kleinere dosis over een langere tijd wordt vrijgegeven, en bij een chloorshock een grote dosis in zeer korte tijd.

Wanneer moet ik een chloorshock gebruiken?

Een chloorshock gebruikt u wanneer u een zwembad net heeft gevuld, wanneer de chloorwaarde dusdanig laag is dat deze niet met een kleine dosis chloor op peil kan worden gebracht, wanneer het water bruin wordt, wanneer het bad weer in gebruik wordt genomen na de winterperiode, of als het bad blootgesteld heeft gestaan een te veel externe factoren (gebruik, slecht weer, etc.).

Kan ik direct na een chloorshock in het zwembad?

Door de grote hoeveelheid chloor die in één keer aan het zwembad is toegevoegd is het verstandig minstens 6 uur te wachten voordat u het zwembad in gebruik neemt. Voeg de chloorshock bijvoorbeeld ’s avonds toe zodat u de volgende dag direct kunt gaan zwemmen.

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant: