123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Hoe vaak moet er chloor in het zwembad?

Hoe vaak moet er chloor in het zwembad?

Hoe vaak moet er chloor in het zwembad?


Om uw zwembad gezond te houden is het belangrijk om regelmatig chloor toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën gedood worden, vuildeeltjes afgebroken worden en het water dus helder en schoon blijft. Maar hoe vaak moet u chloor toevoegen aan uw zwembad om de juiste werking te behouden? Dat leggen we in deze tekst uit.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: helaas is er geen vast aantal momenten te noemen waarop chloor toegevoegd moet worden. Dit is volledig afhankelijk van de waardes van het zwembadwater, die op hun beurt weer beïnvloed worden door allerlei verschillende factoren: hoe intensief het bad gebruikt wordt, de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht. We kunnen dus niet zeggen hoe vaak u chloor moet toevoegen, maar wel hoe u zeker weet dat u dit vaak genoeg doet.

Check de chloorwaarde

Meten is weten, zeker in het geval van een zwembad. Chloorwaardes zijn met testmiddelen eenvoudig te controleren. Zo weet u altijd of de waardes goed op peil zijn of eigenlijk bijgesteld zouden moeten worden. Niet alleen de chloorwaarde is belangrijk, ook de pH-waarde moet altijd goed zijn. Als dit niet het geval is kan het zo zijn dat het chloor zijn werk niet goed kan doen. Wij adviseren u daarom om zeker één keer per week de pH-waarde en de chloorwaarde te controleren, maar doe dit bij intensief gebruik liever twee of drie keer per week.

Wat zijn dan de juiste waardes voor uw buitenbad? De pH-waarde moet tussen 7,2 en 7,6 liggen, de vrije chloorwaarde tussen de 2 en 3 mg/l.

Wekelijkse dosis chloor

Ongeacht de gemeten waardes raden we u aan om in ieder geval wekelijks een kleine hoeveelheid chloor toe te voegen aan uw zwembad. Hoeveel dit is is afhankelijk van de watercapaciteit en het soort zwembad. Gebruik voor opzet- en opblaasbare zwembaden ongeveer één chloortablet (20 gram) per 3 m3 water en voor vaste baden één chloortablet (200 gram) per skimmer. Dit is de smalle zuigmond aan de rand van het bad die onder meer gebruikt wordt voor het aansluiten van de filterpomp.

De chloortabletten moeten toegevoegd worden aan een chloordrijver, die ervoor zorgt dat het chloor niet in één keer maar stapsgewijs aan het zwembadwater wordt toegevoegd. Chloortabletten los aan het water toevoegen kan schadelijk zijn; zo kan er dan in één keer een te hoge chloorwaarde ontstaan. Dit kan zelfs voor benauwdheid en huidirritaties zorgen.

Bent u een tijdje vergeten de chloorwaardes te controleren? In principe is dat geen probleem, maar dan raden we u wel aan om ze direct weer te checken en als het nodig is een chloorshock uit te voeren. Dit is een hoge dosis chloor, ongeveer 4,5 mg/l, waarmee de waardes direct flink verhoogd worden. Een normale dosis gebruiken zal de waardes namelijk niet snel en goed genoeg op peil brengen. U kunt een chloorshock uitvoeren als het chloorpeil onder de 1 mg/l is gezakt.

In deze tekst heeft u gelezen over de frequentie van chloorbehandelingen in uw opzetzwembad, opblaasbare zwembad of buitenbad. Heeft u hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij u kunnen helpen.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Hoe vaak moet er chloor in het zwembad: FAQ

Veelgestelde vragen

Hoe controleer ik de chloorwaarde van het zwembad?

De chloorwaarde van uw zwembad kunt u checken door een van de vele testmiddelen te gebruiken. Op 123schoon.nl vindt u verschillende testsets en -strips om de chloorwaarde te controleren. Ook kunt u op deze manier de pH-waarde van uw zwembad controleren, wat net zo belangrijk is voor een hygiënisch zwembad.

Hoe vaak moet er chloor in het zwembad?

Dit is afhankelijk van de chloorwaarden, maar het is in ieder geval verstandig elke week een kleine hoeveelheid chloor toe te voegen aan uw zwembad. De hoeveelheid hangt af van de watercapaciteit en het soort zwembad: voor opzet- en opblaaszwembaden circa 1 chloortablet (20 gr) per 3 m³; voor vaste baden 1 tablet (200 gr) per skimmer. Het is handig gebruik te maken van een chloordrijver om het chloor goed to doseren.

Iets anders nodig? Mogelijk ook interessant: