123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras
  • Home
  • Afval scheiden: wat mag waar?

Afval scheiden: wat mag waar?



De mens oefent een enorme invloed uit op het milieu. Een simpele manier om de aarde iets minder te belasten is door afval te scheiden. Omdat we met zijn allen namelijk een behoorlijke hoeveelheid afval weggooien, is het enorm belangrijk om hier bewust(er) mee om te gaan. In deze blog leest u daarom alles over het juist scheiden van afval.

Afval scheiden: waarom?

We openen gemiddeld zeven verpakkingen per dag en produceren per persoon 500 kilo afval per jaar (CBS, 2019). Enorme hoeveelheden! Als al dit afval dan ook nog niet goed verwerkt wordt, is de impact op het milieu enorm. Afval scheiden is hiervoor de oplossing. Door het scheiden van afval kunnen recyclebare materialen namelijk opnieuw gebruikt worden. Dit betekent dat er van oude plastic verpakkingen nieuwe verpakkingen gemaakt kunnen worden, dat er van oud papier nieuw papier gemaakt wordt en dat GFT-afval wordt getransformeerd tot biogassen.

Door de bestaande materialen te hergebruiken, worden nieuwe grondstoffen én energie bespaard. Zo hoeven er bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden als oud papier opnieuw gebruikt wordt. Het hergebruiken van deze materialen is zelfs goedkoper dan het creëren van geheel nieuwe materialen. Bovendien moet al het restafval worden verbrand, dus hoe minder restafval er is, hoe minder afvalverbranding er ook is. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot. Op deze manier zorgt het scheiden van afval voor een positieve invloed op het milieu.

Afval scheiden: hoe?

Nu we uitgelegd hebben wat voor positieve invloed het scheiden van afval heeft op het milieu en de wereld, zullen we ook bespreken hoe dit in zijn werk gaat. Om te beginnen is het belangrijk om afval áltijd in de prullenbak te gooien. Loopt u door de stad en is er geen afvalbak in de buurt? Gooi uw afval dan nooit op de grond en prop het ook niet in een te volle afvalbak, maar neem het dan bijvoorbeeld mee naar huis. Vooral de plastic deeltjes kunnen anders via de wind in de zee of oceaan terechtkomen. Deze zogenoemde 'plastic soep' (waar elk jaar zo'n 8 miljard kilo extra plastic aan wordt toegevoegd) kost jaarlijks meer dan 100.000 zeedieren het leven, omdat zij het giftige plastic opeten. Bovendien wordt de oceaan zo steeds minder schoon en gezond.

Niet alleen op straat, maar vooral ook thuis is het goed om bewust(er) met afval om te gaan. Er zijn vijf materialen die gescheiden moeten worden:
- Glas
- Plastic
- Papier
- GFT (groente-, fruit- en tuinafval)
- Restafval

Deze verschillende soorten afval moeten allemaal apart ingezameld en ingeleverd worden. Sommige materialen worden verzameld in groene, grijze of blauwe bakken die door de gemeente worden opgehaald, ander afval moet u zelf naar inzamelpunten brengen. Hieronder leggen we uit welke richtlijnen u kunt aanhouden wat betreft het scheiden van afval.

Wat hoort waar?

- Badkamerglas (crèmepotjes, parfumflesjes)
- Drankenglas (wijnflessen, bierflessen, sapflessen)
- Keukenglas (potten en flessen)

Glas moet in de glasbak, die u bijvoorbeeld kunt vinden bij de supermarkt. Hier moeten ook wit, groen en bruin glas goed van elkaar gescheiden worden. Zeer belangrijk, want glas kan oneindig worden hergebruikt. Zo komt uw oude jampot terug als een nieuwe pindakaaspot.
- Plastic flessen
- Knijpflessen
- Verpakkingen (van etenswaren)
- Drinkpakken- en bekers
- Lege tubes
- Plastic tasjes en zakjes
- Conservenblikken en drankblikjes

Plastic scheiden is dus zoals gezegd misschien wel het belangrijkste. Van verzameld plastic worden niet alleen nieuwe plastic verpakking gemaakt, maar soms zelfs fleecetruien. Als er een laagje metaal tegen de plastic verpakking zit, mag dit niet in de plasticbak gegooid worden.
- Oude kranten
- Folders
- Tijdschriften
- Schrijfpapier
- Cadeaupapier
- Schone kartonnen verpakkingen

Papier wordt gemiddeld 8 keer hergebruikt. Daarom is het scheiden hiervan zeer belangrijk. U kunt het scheiden in de blauwe bak of bijvoorbeeld in een oude doos.
- Schillen van groenten en fruit
- Tuinafval (en bloemen en planten)
- Zaagsel
- Etensresten

In de bak voor het groente-, fruit- en tuinafval kunt u het beste een zak van composteerbaar plastic stoppen. Deze kan, net als het afval zelf, omgezet worden in compost en biogassen. GFT-afval kan in de groene bak.
- Vervuild papier (zoals pizzadozen)
- Oude drinkglazen
- Veegvuil
- Badkamerafval
- DVD's en CD's
- Chipsbussen en -zakken
- Folieverpakkingen
- Kattenbakkorrels

Materialen die restjes bevatten, zoals vieze pizzadozen, kunnen bij het restafval. Dit wordt uiteindelijk verbrand en omgezet in elektriciteit. Restafval kan in sommige gemeentes in de groene en in andere in de grijze bak.

Geschikte afvalbakken en afvalzakken

Vijf verschillende afvalbakken in huis hebben, is misschien niet even handig. Daarom zijn er duo-prullenbakken en trio-prullenbakken uitgevonden. Hierin zitten meerdere binnenemmers, zodat afval scheiden zeer gemakkelijk gaat. Hieronder ziet u een aantal soorten vuilnisbakken waarmee afval scheiden makkelijker wordt:
 
Papierbak Duo afvalbak Trio afvalbak
  • Eén compartiment
  • Papier scheiden
  • Twee compartimenten
  • Bijv. restafval en plastic
  • Drie compartimenten
  • Bijv. GFT, plastic en papier

Ook de keuze voor een bepaald soort vuilniszakken is iets om rekening mee te houden tijdens het scheiden van afval. Zo zijn sommige zakken wel en sommige niet geschikt voor het scheiden van bijvoorbeeld GFT-afval en zijn er ook duurzame vuilniszakken op de markt. Bekijk hieronder de beste keuzes:
 
Bio vuilniszakken Gerecyclede vuilniszakken Standaard vuilniszakken
  • Composteerbaar
  • Geschikt voor GFT-afval
  • Gerecycled plastic
  • Duurzame keuze
  • Voor plastic en restafval
  • Niet geschikt voor GFT

Extra tips over afval scheiden

Nu we alles verteld hebben over het hoe, wat en waarom van het scheiden van afval, willen we u nog een paar laatste tips meegeven.
  • Controleer altijd goed het scheidingsadvies van de gemeente. Per gemeente kan het namelijk verschillen hoe het afval precies gescheiden moet worden, dus voor de zekerheid is het goed om dit in de gaten te houden.
  • Echt geen idee waar u iets moet weggooien? Gooi het dan altijd bij het restafval. Als iets namelijk in de verkeerde afvalstroom terechtkomt, kan de hele stroom vervuild raken. Het gevolg? De hele lading verdwijnt in de verbrandingsoven en kan niet hergebruikt worden.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Afvalvermindering is daarom ook iets om te overwegen. Gebruik bijvoorbeeld nee-stickers zodat er geen folders worden bezorgd, schaf een canvas-boodschappentas aan voor de boodschappen zodat u niet elke keer een plastic tas hoeft te kopen en gooi geen eten weg.
 
Bekijk onze vuilniszakken Bekijk onze prullenbakken
 

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: