123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Wat is HACCP?



HACCP is een voedselveiligheidssysteem dat richtlijnen geeft voor de hygiënische omgang met levensmiddelen. Een belangrijk begrip voor bedrijven die werken met voedingsmiddelen dus. Bent u tijdens uw werk bezig met de productie, verwerking of distributie van levensmiddelen? Dan heeft u dit begrip vast eens voorbij horen komen. Door middel van de HACCP methode wordt ervoor gezorgd dat de veiligheid van het eten nooit in gevaar komt. Zo worden de risico's voor de consument zo veel mogelijk beperkt.

Heeft u eigenlijk geen idee wat dit voedselveiligheidssysteem nu precies inhoudt? In deze blog vertellen we u er alles over én leggen we uit aan welke principes u moet voldoen om een HACCP conforme werkplek te creëren. Weet u wel al wat het inhoudt? In onze webshop koopt u dan alle producten die u nodig heeft voor een hygiënische werkplek.

Wat betekent HACCP?

HACCP is een afkorting voor 'Hazard Analysis Critical Control Points'. Het is een wettelijk voorgeschreven regelgeving die ervoor zorgt dat de risico's van het werken met eten zo veel mogelijk ingeperkt worden. Of u nu een snackbar heeft, een cateraar bent of in een viswinkel of supermarkt werkt, in alle gevallen is de HACCP een zeer belangrijk begrip.

De Hazard Analysis (HA) geeft uitsluitsel over de grootte van de kansen op zo'n risico. Zo'n risico kan een chemisch gevaar zijn (bijvoorbeeld wanneer er resten van bestrijdingsmiddelen in het voedsel terechtkomen), een fysiek gevaar (houtresten in het eten) of een microbiologisch gevaar (bacteriën in het eten). De kritische punten binnen een bedrijf zijn de Critical Control Points (CCP). [1]

Geschiedenis van HACCP

Sinds de jaren zestig is de HACCP methode ontwikkeld. Eerst werd dit enkel gebruikt in de ruimtevaart, waar het uiteraard belangrijk is dat het voedsel langdurig houdbaar en veilig blijft. Later is deze methode echter ook bruikbaar geworden binnen de algemene voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven die zich hiermee bezig houden zijn tegenwoordig zelfs wettelijk verplicht om het HACCP systeem na te leven. Dit alles is daarom ook opgenomen in de hygiënecode voor de horeca en wordt streng gecontroleerd door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Hoe werkt HACCP precies?

Als een HACCP conforme werkplek gecreëerd wordt, worden alle handelingen in het bedrijf die te maken hebben met voedingsmiddelen nagelopen. Hierbij wordt er sterk gelet op de risico's voor de consument. Zo'n risico kan dus een chemisch gevaar, een fysiek gevaar of een microbiologisch gevaar zijn. 

De zeven basisprincipes van HACCP

De HACCP richtlijnen zijn gebaseerd op zeven basisprincipes, die bedrijven zelf kunnen toespitsen op hun eigen organisatie. Hiermee dienen de bedrijven in ieder geval alle risico's tot het minimum te beperken. De zeven basisprincipes of stappen op een rijtje:
  1. Inventariseer de mogelijke én reële gevaren van de processen die er binnen het bedrijf uitgevoerd worden. Met andere woorden, voer een Hazard Analysis uit.
  2. Stel de Critical Control Points (CCP) op. Deze kritische punten binnen het bedrijf moeten worden voorkomen of zelfs geëlimineerd, zodat de gevaren zo veel mogelijk gelimiteerd worden.
  3. Geef per CCP de kritische grenzen aan. 
  4. Stel per CCP vast hoe deze bewaakt gaat worden. 
  5. Zorg ervoor dat u per CCP de correctieve acties vastlegt. Dit zijn de acties die uitgevoerd moeten worden wanneer de Critical Control Points niet goed onder controle gehouden worden. Met deze acties wordt de veiligheid hersteld.
  6. Verifieer of het vooraf opgesteld HACCP plan goed is. Dit betekent dat er van tijd tot tijd gecontroleerd wordt of de HACCP methode wel effectief is, door te kijken of alle risico's nog steeds uitgesloten zijn. Het doel hiervan is om te tonen of te werkwijze leidt tot genoeg veiligheid binnen het bedrijf.
  7. Zorg ervoor dat de HACCP methode goed gedocumenteerd en geregistreerd wordt. De systeemopzet moet worden vastgelegd en de systeemuitvoering ook. Met andere woorden, leg alles binnen het HACCP systeem vast. [2]

Wat is het doel van HACCP regels?

Het doel van de HACCP methode is dus het vergroten van de veiligheid en hygiëne op plekken waar gewerkt wordt met voedsel. Zo wordt bederf of besmetting van de levensmiddelen voorkomen en gezorgd dat de risico's voor de consument beperkt worden. Dit kan dus eigenlijk ook een voedselveiligheidsplan genoemd worden, waarmee gezorgd wordt dat de voedingsmiddelenindustrie veilig en hygiënisch blijft.

HACCP in de praktijk

In de praktijk zijn er een aantal dingen die u bijvoorbeeld kunt doen om een HACCP conforme werkplek te creëren. Hieronder hebben wij een aantal voorbeelden voor u op een rijtje gezet:

Hygiënische kleding
Tijdens het werken met voedsel kan bedrijfskleding zeer belangrijk zijn. Het is bijvoorbeeld een groot risico als medewerkers zich thuis al omkleden, omdat ze dan allerlei bacteriën mee kunnen nemen. Bovendien is het ook risicovol om medewerkers bijvoorbeeld niet gedesinfecteerd in aanraking te laten komen met het voedsel. Beschermende kleding, handschoenen, haarnetjes en schoenhoezen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om de hygiëne binnen een bedrijf te vergroten en de risico's op kruisbesmetting en de overdracht van bacteriën te voorkomen.

Dispensers en dispenservullingen
In professionele ruimtes is het niet hygiënisch om bijvoorbeeld het keukenpapier waarmee schoongemaakt wordt los te laten liggen, want dan wordt dit een broedplaats van bacteriën. Dispensers zijn dan de perfecte oplossing. Dit zijn houders waarin bijvoorbeeld toiletpapier, keukenpapier en zeep opgeborgen kunnen worden. Doordat de dispensers afgesloten zijn, is dit een stuk hygiënischer. Medewerkers die dit gebruiken raken bovendien alleen het product aan dat zij gebruiken, zodat vuil en bacteriën op hun handen niet verspreid worden.

Vikan: kleurgecodeerd schoonmaken
Kruisbesmetting is een van de grootste risico's binnen de voedselindustrie. Bedenk maar eens hoe onhygiënisch het is om een bezem zowel op het toilet als in de keuken te gebruiken. Met een professioneel kleurcoderingssysteem kunnen dit soort fouten voorkomen worden. Hierbij wordt de werkomgeving namelijk opgedeeld in verschillende kleurzones. Zo worden er in het toilet gele schoonmaakspullen gebruikt en in de keuken blauwe. Medewerkers weten dan precies wat er van ze verwacht wordt en kruisbesmetting tussen de verschillende ruimtes wordt voorkomen.

Ook binnen een ruimte kunnen verschillende kleuren gebruikt worden. Dit is ideaal voor in de keuken, zodat er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt kan worden tussen een 'rauw vlees'-zone en een 'verwerkt vlees'-zone. Vikan heeft zo'n kleurgecodeerd systeem op de markt gebracht, waarin gewerkt wordt met twaalf verschillende kleuren. Met het universele en handige systeem blijft de werkplek gegarandeerd hygiënisch.

Bestel hier Vikan schoonmaakartikelenMet de producten die u op 123schoon.nl kunt kopen, kunt u uw werkplek HACCP-conform maken. De producten uit onze webshop zijn voordelig en worden snel geleverd. Zo kunt u morgen al starten met het hygiënischer en veiliger maken van de werkplek!

Bronnen:
[1] NVWA: Wat HACCP is
[2] NVWA: De 7 basisprincipes van HACCP

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: