123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Wastips voor kleding



U kent het wel: heeft u net de hele stapel was weggewerkt, ligt de volgende lading alweer op u te wachten. Hoe krijgt u uw was zo snel mogelijk helemaal perfect schoon? Met de volgende tips bent u verzekerd van een verbluffend resultaat.

Tip 1. Check uw kleren op losse en scherpe voorwerpen
Losse voorwerpen of scherpe randjes aan uw kleding? Oppassen! Door deze gewoon te laten zitten kunt u schade aanbrengen aan uw wasgoed, maar ook aan uw wasmachine zelf. Controleer dus altijd uw kleren op losse voorwerpen, verwijder touwtjes en haakjes en sluit alle ritsen. Opgerolde broekspijpen of mouwen kunt u daarnaast het beste uitrollen. En beugelbh's en andere kleren met scherpe onderdelen kunt u het beste in een waszak stoppen.

Tip 2. Sorteer de was altijd goed
Het is uiteraard noodzakelijk om wasgoed te sorteren op kleur: witte was, gekleurde was en zwarte/grijze was. Het niet goed scheiden hiervan kan nadelige gevolgen hebben. Zo zit er in wasmiddel voor witte was zuurstofbleekmiddel, een stof die uw gekleurde was ernstig kan aantasten. Bovendien weet iedereen ook wel dat een rode sok bij de witte was gooien kan zorgen voor een geheel nieuwe, roze garderobe. Is dit per ongeluk toch gebeurd? Dan kunnen ontkleurders nog weleens van pas komen.

Sorteren op stof is ook verstandig. Zo kunnen kleren van kasjmier niet in de wasmachine maar dienen deze met de hand te worden gewassen. Let er bij het sorteren bovendien op dat bijvoorbeeld spijkerbroeken binnenstebuiten gewassen horen te worden om de wassing zo mooi mogelijk te houden. Ook shirtjes en andere kledingstukken met een print kunt u het beste binnenstebuiten wassen.

Tip 3. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel
Naast dat u de juiste soort vloeibaar wasmiddel of waspoeder hoort te gebruiken (specifiek voor een bepaalde soort was), is ook de hoeveelheid wasmiddel een belangrijke factor. Als u te weinig wasmiddel gebruikt wordt uw was niet schoon, terwijl te veel wasmiddel zorgt dat de levensduur van uw wasmachine weleens een stuk korter kan worden.

Als de wasmachine na een wasbeurt vol zit met schuim wordt er te veel wasmiddel gebruikt. Worden de kleren niet schoon genoeg, dan is dit een teken aan de wand dat u te weinig gebruikt. Check daarom altijd goed het doseeradvies op de verpakking én houd er rekening mee dat dit advies gebaseerd is op een bepaald gewicht, namelijk 4 tot 5 kilo wasgoed. Stopt u meer of minder wasgoed in de machine? Gebruik dan ook meer of minder wasmiddel. Met wasmiddel-capsules hoeft u helemaal niet te doseren. Per wasbeurt gooit u gewoon een capsule in de machine. 

Naast wasmiddel is ook wasverzachter ideaal om te gebruiken bij het wassen. Hiermee wordt uw was extra zacht én gaat het lekkerder ruiken.

Tip 4. Was op de juiste temperatuur
Niet alle kleding wordt gewassen op dezelfde temperatuur. Hieronder een overzichtje van de temperaturen die voor elk wasgoed aan te raden zijn:
 
Temperatuur Wasgoed
30 °C Kleding, zoals broeken, shirt en jurken
Strandhanddoeken
Tafellinnen 
40 °C Kleding met vlekken
Stinkende of vieze kleding
60 °C Keukentextiel
Handdoeken
Kleding met contactsporen
Babykleren
Beddentextiel
Vaatdoeken
Ondergoed
90-95 °C Wasmachine reinigen

Voor de zwaar vervuilde kleding met vlekken is een wasje op 40 °C niet altijd genoeg. Dan kan het helpen om te beginnen met een voorwas, waarin de vlekken al effectief worden losgeweekt. Of gebruik een speciale vlekverwijderaar die in de meeste gevallen ook de vlakken laat verdwijnen.

Tip 5. Het juiste toerental kiezen
De was is gesorteerd, het juiste wasmiddel is toegevoegd en de juiste temperatuur uitgekozen. Dan is het toerental aan de beurt. Als de wasmachine centrifugeert op een te hoog toerental zal de wasmachine ook sneller slijten. In de meeste gevallen is 1200 toeren wel voldoende. Gevoelige stoffen moeten worden gecentrifugeerd met een nog lager toerental.

Tip 6. Zweterige kleren wassen
Last van zweetgeurtjes die u maar niet uit uw kleren krijgt? Was de kleren dan zo warm mogelijk als kan volgens het waslabel. Daarnaast helpt het om wasmiddelen met zuurstofbleekmiddel toe te voegen. Dit is echter, zoals al eerder gezegd, bij gekleurde was niet aan te raden. Het gebruik ervan kan dan namelijk zorgen voor het vervagen van de kleuren.

Stop de zweterige kleren daarnaast niet samen in de wastrommel met minder zweterige kleren. De geur kan namelijk afgeven tijdens het wassen. Om de zweterige kleren goed schoon te krijgen kan strijken ook nog weleens helpen. Hierdoor worden bacteriën gedood.

Tip 7. Kleren stomen
Niet alle kleren zijn geschikt voor in de wasmachine. Sommige kleren kunnen namelijk enkel worden gestoomd. Check hiervoor altijd goed het label op de kleren. Als hierin een cirkel met een W op staat, mag het kledingstuk in de wasmachine. Staat er een groot kruis door deze cirkel heen, dan mag het absoluut niet. Stomen is dan een oplossing. Ziet u op het label een rondje met erdoorheen een kruis? Dat betekent dat de kleding juist niet mag worden gestoomd.

Tip 8. Reinig de wasmachine geregeld
Om de levensduur van uw wasmachine te verlengen is het goed om hem af en toe te reinigen. Dit doet u door de wasmachine geregeld te laten draaien op 95 °C. Dit is eens in de twee of drie maanden nodig. Voeg terwijl u dit doet een vaatwasblokje of wat soda toe voor een extra reinigend effect. Vet, vuil en kalk lossen op deze manier effectief op.

Tip 9. Was altijd met een volle trommel
Wassen met een volle trommel zorgt ervoor dat de was schoner wordt dan wanneer u wast met een (half)lege trommel. Bovendien is wassen op deze manier energiezuiniger, omdat er minder vaak een wasje gedraaid hoeft te worden. Wat is dan precies een volle trommel? Bij een katoenprogramma betekent dit dat er ongeveer een vuisthoogte aan ruimte over hoort te blijven, terwijl de trommel bij een synthetische was gevuld tot de helft gevuld hoeft te worden.

Heeft u te weinig was om een trommel te vullen, maar puilt uw wasmand inmiddels wel uit? Dan kunt u bijvoorbeeld tussendoor een handwasje doen om de kleding die u echt nodig heeft weer te kunnen gebruiken.

Tip 10. Haal natte was zo snel mogelijk uit de wasmachine
Als de was te lang in de machine blijft liggen kan het gaan stinken. Bovendien kunnen de kleren dan erg gaan kreuken. Heeft u de was uit de machine verwijderd? Laat dan de deur en het doseerbakje openstaan zodat de machine kan drogen. Zo voorkomt u vervelende geurtjes en blijft uw machine goed schoon.
 
Bestel onze voordelige wasmiddelen

Terug naar blog

Mogelijk ook interessant: