123schoon - Schoonmaakmiddelen en Schoonmaakartikelen - Homepage logo
123schoon B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
Fax: 0294-787126
E-mail: info@123schoon.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

De beste deals op vaatwas, wasmiddel, schoonmaakmiddel en meer

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)

Populaire producten

De beste groene aanslagreinigers voor uw tegels en terras

Het effect van het weer op uw zwembadwater

Het effect van het weer op uw zwembadwater

Het effect van het weer op uw zwembadwater


De waterkwaliteit in uw buitenzwembad hangt af van vele factoren, waaronder het weer. Op deze pagina leest u op welke manieren de verschillende weersomstandigheden invloed kunnen uitoefenen op het zwembadwater. Ook geven we oplossingen voor problemen die ontstaan zijn door het weer.

Welke weersomstandigheden hebben invloed op het zwembadwater?

> Regen

> Onweer

> Zonlicht

> Warme temperaturen

Welk effect heeft regen op zwembadwater?

Een regenbui kan twee verschillende problemen veroorzaken: een te hoog waterpeil en troebel of melkachtig zwembadwater. Hieronder leest u hoe deze problemen precies ontstaan en hoe u ze oplost.

Te hoog waterpeil

Als het waterpeil te hoog wordt, kan dit ertoe leiden dat de zwembadskimmer een slechtere werking krijgt, waardoor het water op een minder krachtige wijze wordt afgezogen en dus niet meer zo grondig wordt gefilterd. Ook kan de constructie van het zwembad worden aangetast en het frame inzakken. Soms veroorzaakt de verhoging van het waterpeil zelfs overstromingen. U lost dit probleem eenvoudig op door het overtollige zwembadwater handmatig of met een pomp te verwijderen. Laat het water zakken tot ongeveer 5 tot 10 cm onder de zwembadrand, of tot halverwege de bovenste skimmers. Om dit probleem in de toekomst te voorkomen, is het verstandig om een afdekzeil aan te schaffen.

Troebel melkachtig zwembadwater

Het regenwater kan er ook voor zorgen dat de chemische stoffen in het zwembadwater verdund worden, waardoor de pH-waarde uit balans raakt. Hierdoor kan het gebeuren dat het zwembadwater er na een regenbui troebel en melkachtig (wit) uitziet. Controleer op de dag na (zware) regenval dus altijd de waardes van het zwembadwater. Vooral de pH-waarde is hierbij van belang. Als de waarde niet meer tussen 7,2 en 7,6 ligt, stelt u deze eenvoudig bij met behulp van een pH-waarde verhoger of verlager. Controleer ook altijd de chloorwaardes. Door regen kunnen er namelijk bacteriën en vuil in het zwembad terechtkomen, die het actieve chloor kunnen aantasten. Als het nodig is, brengt u het chloorgehalte daarom met behulp van extra chloortabletten op een gezond niveau (tussen 2 en 3 mg/l).

Welk effect heeft onweer op zwembadwater?

Een onweersbui kan het chloorgehalte in het zwembadwater verstoren, waardoor u last kunt krijgen van groen zwembadwater. Door bliksem kan er namelijk ozon ontstaan in de lucht boven het zwembad, wat ervoor kan zorgen dat het vrije chloor in het zwembadwater razendsnel wordt afgebroken. Dit gebeurt vooral als het zwembad niet afgedekt is met een afdekzeil. In water waarin weinig of geen (vrij) chloor meer te vinden is, hebben bacteriën, schimmels en virussen vrij spel. Het gevolg is groen, troebel en simpelweg onhygiënisch zwembadwater.

Test na een onweersbui dus altijd direct de pH- en chloorwaardes. Is het chloorgehalte gezakt tot onder 1 mg/l? Dan zijn normale desinfectiemiddelen niet meer krachtig genoeg om het water schoon te houden en is een chloorshockbehandeling noodzakelijk. Dit betekent dat u in één keer een grote hoeveelheid chloor in poedervorm toevoegt en zo de chloorwaarde terugbrengt naar een gezond niveau: tussen 2 en 3 mg/l. Zorg wel dat de TA- en pH-waardes gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd zijn voordat u chloorshock gaat gebruiken.

Welk effect heeft zonlicht op zwembadwater?

Uv-straling breekt chloor af, dus door langdurige blootstelling aan zonlicht daalt de chloorwaarde van uw zwembadwater. Als u bij zonnig weer de waterkwaliteit niet goed in de gaten houdt, kunt u dus last krijgen van groen zwembadwater. Het is dan ook zeer belangrijk om na een aantal zonnige dagen de chloorwaardes te controleren en indien nodig te corrigeren met behulp van chloortabletten. Gebruik daarnaast een algenbestrijdingsmiddel om algengroei tegen te gaan en vergeet niet om de pH-waarde in de gaten te houden wanneer u desinfectiemiddelen gaat toevoegen.

Wilt u in de toekomst voorkomen dat uw zwembadwater aangetast wordt door zonlicht? Investeer dan in een goed afdekzeil. Zo beschermt u het water tegen uv-stralen van de zon en zorgt u ervoor dat het makkelijk wordt om de waardes op een goed niveau te houden. Ook houdt u zo eenvoudig al het vuil uit het zwembad.

Welk effect heeft een warme temperatuur op zwembadwater?

Langdurig hoge temperaturen (boven de 25°C) kunnen verschillende problemen veroorzaken. Zo kan het water gaan verdampen, waardoor het waterpeil soms met wel enkele centimeters per dag daalt. Vul het zwembad daarom regelmatig bij met leidingwater. Vergeet niet om na het toevoegen van nieuw water altijd goed de pH-, chloor- en TA-waardes te controleren en stuur waar nodig bij met behulp van onderhoudsproducten, zoals chloortabletten en een TA waarde verhoger.

Meestal zorgt het stijgen van de temperatuur ervoor dat het zwembad steeds meer gebruikt wordt. Als dit het geval is, is het raadzaam om dagelijks alle belangrijke waardes in de gaten te houden en indien nodig te corrigeren. Dit is belangrijk omdat er door intensief gebruik meestal automatisch meer bacteriën en vuil in het zwembadwater terechtkomen, waardoor de chloorwaarde sterk kan dalen. Soms is het dan ook nodig om na een periode van langdurig warm weer een chloorshockbehandeling uit te voeren. Doe dit in ieder geval als de chloorwaarde gezakt is onder 1 mg/l.

In deze tekst heeft u alles gelezen over het effect van verschillende weersomstandigheden op het zwembadwater in uw buitenbad. Heeft u nog vragen of komt u er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op.


Bestel hieronder direct alles wat u nodig heeft.


Effect van weer op het zwembadwater: FAQ

Veelgestelde vragen

Welk effect heeft regen op het zwembadwater?

Wanneer het een tijd regent en dit regenwater in het zwembad komt kunnen er twee dingen gebeuren. Het waterpeil kan te hoog worden, waardoor een zwembadskimmer niet meer goed zijn werk kan doen, en er kan teveel water zijn voor de structuur voor het zwembad. Daarnaast kan regenwater de balans van het zwembadwater aantasten, en zo een melkachtige structuur creëren.

Welk effect heeft onweer op het zwembadwater?

Het voornaamste effect dat een onweersbui op het zwembadwater kan hebben is dat het chloorgehalte snel en drastisch verstoord wordt. Dit komt omdat er door het onweer ozon ontstaat in de lucht boven het water, wat de vrije chloor in het zwembadwater in hoog tempo afbreekt. In dit geval kan het noodzakelijk zijn om een chloorshock uit te voeren om de chloorwaarde weer op peil te brengen.

Welk effect heeft zonlicht op het zwembadwater?

Zonlicht heeft vooral een effect op zwembadwater door middel van het UV-licht. UV-licht breekt namelijk chloor af, waardoor bij langdurige blootstelling aan de zon de chloorwaarde van het zwembadwater kan afnemen, met groen water als gevolg. Het is dan ook belangrijk de chloorwaarde te testen na blootstelling aan zonlicht en dit waar nodig bij te stellen, bijvoorbeeld met chloortabletten.

Welk effect hebben hoge temperaturen op het zwembadwater?

Hoge temperaturen hebben doorgaans twee dingen tot gevolg. Een verlaging van het waterpeil door verdamping en een intensiever gebruik van het zwembad. Beide gevallen hebben eenzelfde behandeling nodig: het waterpeil goed blijven aanvullen en ook direct de diverse waardes zoals de pH-waarde, chloorwaarde en de alkaliniteit testen en waar nodig bijstellen.